По предложение на патриотите: Увеличиха наказанията за незаконна сеч и бракониерски лов


По предложение на патриотите: Увеличиха наказанията за незаконна сеч и бракониерски лов
02 Май 2018, Сряда


Сред вносителите на помените в НК са депутатите от НФСБ Валентин Касабов, Христиан Митев и Борис Ячев

Автор: Десант

Народното събрание прие днес на първо четене предложенията за промени в Наказателния кодекс, направени от „Обединени патриоти“, сред вносителите на които са депутатите от НФСБ Валентин Касабов, Христиан Митев и Борис Ячев.

„Това са промени, които касаят увеличаване на наказанията за незаконна сеч и бракониерски лов. Завишават се двойно размерите в сравнение със сега съществуващите в престъпните състави на Наказателния кодекс“, коментира народният представител от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ и зам.-шеф на правната комисия Христиан Митев.

По думите му става дума както за нарастване на глобите, така и за въвеждането на пробация, а за случаите на незаконна сеч, които са в особено големи размери и представляват особено тежък случай, се предвижда и възможност за конфискация до ½ от имуществото на виновното лице.

Промените предвиждат разширяване на обхвата на защитата на служителите, като се включват не само служителите на Изпълнителна агенция по горите, но и други работещи в системата за опазване на горите, тогава когато на тях им бъде нанесена средна или тежка телесна повреда.

Има изготвен законопроект и за бракониерския улов на риба, свързан с взривни вещества. Предстои да бъде гледан днес от Парламентарната комисия по земеделие, храни и гори, каза още Христиан Митев. Правна комисия също го е гледала, но го е отхвърлила.

„Надявам се, че ще успеем да убедим колегите си и законопроектът да бъде подкрепен в пленарна зала“, заключи Христиан Митев.

Коментирайки промените в Наказателния кодекс депутатът от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ и шеф на парламентарната антикорупционна комисия Борис Ячев заяви, че в досега действащите разпоредби прокуратурата в повечето случаи е отказвала да образува наказателни производства срещу бракониерски престъпления и незаконна сеч, смятайки ги за маловажни.

„По наша статистика над 90 % от внесените в прокуратурата преписки от горските стопанства и криминална полиция обикновено остават без последствия, тъй като се счита, че попадат в графата маловажни престъпления.
Сега с тези промени отпада възможността да бъдат пренебрегвани и се задължава прокуратурата да образува досъдебни производства, съответно ако намери състав на престъпление – да го внесе в съда. Това ще премахне чувството за безнаказаност, което го има у бракониерите сега“
, каза Борис Ячев.

„Считаме, че това е и част от нашата стратегия за преборване с битовата престъпност с осигуряване на повече спокойствие в малките населени места. Защото не е тайна, че бракониерите – фирмите и частните лица, които извършват незаконна сеч, обикновено действат необезпокоявани в малките населени места , коментира Борис Ячев.


В категории: Политика

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
+ сайт
03.05.2018 05:35:06
0
0
"Тези права се разглеждат в светлината на здравеопазването, сигурността, условията на труд, колективните трудови права и правата на работното място.(национално) Едва тогава следва да има ново разбиране по аспекти на международното и европейското право, техните основни концепции, целите на стоящата политиката, както и капацитетът за информирана и критична оценка на въпроси с много голямо социално и икономическо значение."

*С единствена цел - хората да не могат да си търсят правата, изглупяват, превъртат, сега и фалшиви новини....
4
сайт
02.05.2018 17:34:29
0
0
търсене <Мониторинг на управлението на общините> - гугъл
мониторинг на корупционни практики в сферата на управлението
transparency.bg/wp-content/files/2004_Book_Monitoring_Obshtini_2004.pdf
3
коментар
02.05.2018 16:41:49
0
0
Създават се легални работни места, икономика, ... Някой много злонамерено манипулира/лъже...създава злонамерено напрежение, за да поддържа престъпност, безконтролонст, непрозрачност вижда се, за да не могат хората да си търсят правата....
2
???
02.05.2018 16:38:07
0
0
Горски не съм бил. Обаче, знаете ли как са защитени професии! Договорите на охраната в Етажната собственост, когато има такава, синдикалните изисквания... пирон да му падне, нещо да не както е по документи - работодателят се държи съдебно отговорен! Това са такива подробности, всичко така е взето под внимание ... мисля, че коне с капаци... не следва да четат закони или Европа. Освен това, не знам защо се казва - че тука било ЕС. никоя държава от нормалните не казва това. Те са си изградили законодателните системи... на определен етап се приемат норми, приети ЕС. Това, което сте написали - може ли да измени тяхното право/защита? По какви логически връзки се доказва колко е умишлено престъпно/глупаво...??? Застраховки и сервиз на колите....
1
???
02.05.2018 15:41:25
0
0
"Промените предвиждат разширяване на обхвата на защитата на служителите, като се включват не само служителите на Изпълнителна агенция по горите, но и други работещи в системата за опазване на горите, тогава когато на тях им бъде нанесена средна или тежка телесна повреда."
???
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки