За „Златната камила" в Тополовград тази година ще спорят 19 театрални състава


За „Златната камила" в Тополовград тази година ще спорят 19 театрални състава
Снимка: Архив "Десант"
02 Май 2018, Сряда


За първи път в програмата на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев” ще вземат участие и български театрални трупи от чужбина

Автор: Десант

От  14 до 20 май в Тополовград ще се проведе двадесет и третото издание на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев”

Форумът се организира от Министерството на културата, Държавната агенция за българите в чужбина, Съюза на артистите в България, Съюза на народните читалища, Община Тополовград и читалище „Св. св. Кирил и Методий-1894”. 

В седемте фестивални дни на сцената на тополовградското читалище ще се представят 19 театрални състава. За първи път в програмата ще вземат участие и български театри от чужбина - от Австрия, Канада, Молдова, Сърбия, Украйна. 

Жури с председател големият български режисьор  Борислав Чакринов ще отличи най-добрите театрални състави и актьори. На носителя на голямата награда ще бъде връчена статуетката „Златна камила",  дело на тополовградския художник  Христо Дюлгеров.

Фестивалът ще бъде закрит със спектакъла на Драматичен театър „Адриана Будевска” – Бургас  „Примадони” от Кен Лудвиг, постановка Богдан Петканин.

И тази година програмата на събитието включва Втора фестивална сцена, която ще се проведе в две съседни общини. На нея ще се представят два от най-добрите състави от фестивалния афиш, като представленията ще бъдат безплатни за публиката.

Театралният фестивал в Тополовград е създаден през 1996 г. В първите си седем издания той бе национален, а в четири от тях се провежда като Балкански фестивал. От 2007 г. статутът му е на Международен фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира. От 2012 г. форумът с чест носи името на големия наш комик Велко Кънев.


В категории: Духовни средища , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки