Гражданско неподчинение в Армения след призива на опозиционния лидер Никол Пашинян


Гражданско неподчинение в Армения след призива на опозиционния лидер Никол Пашинян
02 Май 2018, Сряда


Вчера Пашинян не беше утвърден от  парламента на премиерския пост, въпреки че нямаше друга кандидатура

Автор: Десант

Започнаха акциите на гражданско неподчинение в Армения след призива на опозиционния лидер Никол Пашинян. Вчера той не беше утвърден от  парламента на премиерския пост, въпреки че нямаше друга кандидатура. Информационните агенции съобщават, че недоволни граждани вече са блокирали пътя към летището на Ереван, предава агенция КРОСС.

"Ще се борим до самия край! Ще се борим, докато Никол Пашинян стане министър-председател!", заяви един от симпатизантите на Пашинян пред Ройтерс, събрали се в центъра на арменската столица Ереван. "Народът е разстроен, но това не е краят, а само началото! Хората ще се обединят, а и още ще се присъединят", добави един от привържениците му.

Междувременно беше съобщено, че Никол Пашинян отново ще бъде издигнат от фракцията "Елк" за поста министър-председател на следващото заседание на парламента на 8 май. Това съобщи официалният му представител – говорителят на партията "Граждански договор" Тигран Авинян.

Лидерът на опозицията Никол Пашинян, получи 45 гласа от необходими 53 в 105-местното Народно събрание на страната. Против Пашинян гласуваха представителите на управляващата Републиканска партия.

Вотът се проведе по време на извънредна сесия на парламента, която беше наблюдавана от над 20 000, събрали се в центъра на Ереван пред огромен екран, на който се излъчваха дебатите.

Според конституцията на Армения след седем дни трябва да бъдат проведени нови избори за премиер.

За да бъде избран, кандидатът трябва да получи най-малко една трета от гласовете на депутатите. Ако ръководителят на правителството не бъде избран за втори път, парламентът ще бъде разпуснат.

Предишният премиер и бивш президент Серж Саркисян подаде оставка на 23 април след масови протести срещу избирането му за министър-председател на 17 април.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки