Паметникът на Бузлуджа вече е с охрана


Паметникът на Бузлуджа вече е с охрана
Снимки: Областна управа Стара Загора и Десант
01 Май 2018, Вторник


Вижте кога туристите евентуално ще могат да влизат в него


На 30 април вечерта край паметника на Бузлуджа бе поставена кабина за охраната на монумента. Тя е оборудвана с всичко необходимо за работата на дежурните полицаи, като до нея е прекарано и електричество.

Охраната ще е 24-часова. В последния ден на април първи на дежурство застъпи младши полицейският инспектор Стефан Димитров.

Още след началото на смяната му на паметника пристигнаха с няколко коли младежи, които напористо настояваха да влязат вътре, но им бе обяснено, че това е забранено. Разочарованите любители на екстремните преживявания бяха принудени да се върнат обратно.

„В началото на моя мандат казах, че един от приоритетите в работата ми ще бъде съхраняването и социализирането на паметника Бузлуджа. Най-важното на първо време обаче беше да спрем нерегламентираното проникване в сградата, защото знаем колко опасности крие то. Не е тайна за никого, че цели групи млади хора – българи и чужденци, се опитват да влизат вътре, много от тях дори си плащат за това удоволствие. Благодарение на съвместните усилия на Областна администрация и различни институции, с които работихме заедно, охраната вече е факт“, заяви областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

Тя допълни, че следващата стъпка ще бъде обследването на сградата. „Надявам се това също да се случи скоро. След като имаме яснота дали и до колко е компрометирана конструкцията, може да се помисли за разчистването и обезопасяването на определена участък вътре в паметника и осигуряване на достъп на туристи до него“, каза още старозагорският губернатор.

Приромняме, че години наред входовете към полусрутения монумент биваха заковавани с дъски, за да се спре достъпът на туристи до вътрешността му, поради опасност от срутване. Но те почти ведага се разбиваха и проникването на любопитните посетители продължаваше.

Караулката с жива охрана вече ще сложи край на тези набези. 

Интересът към грандиозния паметник от времето на соца през годините не само не намалява, но се и засилва, като към него прииждат, за да разгледат останките му и много чужденци. 




В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
?
01.05.2018 18:10:25
0
0
това е връх/местност Хаджи Дмитър, а не бузлузджа. и го научаваме много, много късно. а какво значи бузлуджа?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки