България за първи път ще е домакин на Европейския морски ден


България за първи път ще е домакин на Европейския морски ден
30 Април 2018, Понеделник


В Бургас, където ще се състои събитието, се очаква да пристигнат над 700 участници от цяла Европа, както и министрите на всички черноморски държави

Автор: Десант

Тази година от 31 май и 1 юни България за първи път ще е домакин на Европейския морски ден (ЕМД). Международното събитие на Еврокомисията е двудневно и ежегодно се провежда в различни европейски градове.

Българският представител, удостоен с тази чест, е Бургас. Форумът е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европа. 

Очаква се морският ни град да посрещне над 700 участници от цяла Европа, като в него ще пристигнат и министрите на всички черноморски държави. На събитието ще присъстват и еврокомисарят по околната среда Кармену Вела, политици, областни управители, кметове, представители на национални и европейски агенции и институции, академици, учени и морски експерти, широк кръг неправителствени организации и рибарски сдружения.

По време на форума са предвидени двустранни бизнес срещи, организирани от Enterprise Europe Network, както и Морски фестивал с разнообразни съпътстващи събития.

На сесиите и работните срещи ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с кръговата икономика и т. нар. „син растеж", подходите за ограничаване на замърсяването на водите, цифровизацията и обработката на масиви от данни за морските пространства, разработването на регионални стратегии и тяхното изпълнение, както и ролята на пристанищата като основен двигател за икономическия просперитет в Европа.


Снимка: Архив на Европейската комисия от провеждането на форума в Бремен през 2014 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки