Представят златото и среброто от Акве калиде


Представят златото и среброто от Акве калиде
Снимки: Архив Десант и РИМ-Бургас
30 Април 2018, Понеделник


Лекцията е посветена на 10-годишнината от началото на археологическите разкопки на територията на Бургаските минерални бани

Автор: Десант

На 4 май, в рамките на образователната програма на РИМ-Бургас „Опознай Бургас и Бургаския край“, археологът Мирослав Класнаков ще представи лекцията „Злато и сребро от Аква калиде (Бургаските минерални бани)“.

Тя ще бъде изнесена от 16 ч. в Изложбената зала на Историческия музей в морския град и е посветена на 10-годишнината от началото на археологическите разкопки на територията на античния и средновековен град.

През този дълъг период на проучване са открити и съхранени във фонда на РИМ-Бургас голямо количество нумизматични паметници. Повечето находки принадлежат на античния и средновековен нумизматичен материал.

По-малка част от тях се отнасят към късното средновековие, а има и монети от ново време. Всички те са изработени от мед, бронз, сребро, злато и различни съвременни сплави за производство на парични знаци.



Бургаският археолог ще представи голяма част от монетите, изработени от сребро и злато (включително и откритото през 2012 г. златно съкровище от Минералните бани).

По-късните парични знаци са фурета (медно ядро със сребърно покритие) или изработени от билон. Те се вместват в голям хронологически отрязък от историческото развитие на Бургаските минерални бани – има екземпляри от Римската република (II в. пр. Хр.) до ранните години на Княжество България (1883 г.).


В категории: Археология , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки