Координационният съвет по концесиите проведе първото си заседание


Координационният съвет по концесиите проведе първото си заседание
30 Април 2018, Понеделник


Органът, чийто председател е вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, ще съдейства за изпълнението на значими и нужни за обществото проекти

Автор: Десант

В последния ден на април под ръководството на вицепремиера Валери Симеонов се проведе първото заседание на Координационния съвет по концесиите. 

Неговите задачи са свързани с осигуряване на координация и съгласуваност при определяне и изпълнение на държавната политика относно концесиите. Във функциите му е да приеме и предложи на Министерския съвет за одобряване Национална стратегия за развитие на концесиите и на План за действие за държавните концесии, да координира действията по изпълнение на Плана, да обсъжда и дава насоки за отстраняване на системи проблеми, свързани с възлагането на концесиите и с изпълнението или прекратяването на концесионните договори.

Новият Закон за концесиите, който е в сила от началото на тази година, предоставя възможност чрез концесия да бъдат изграждани инфраструктурни обекти както от национално, така и с местно значение – части от републикански пътища, тунели, паркинги и гаражи, детски градини и други обекти на социалната инфраструктура, предназначени за социални дейности, здравеопазване, култура и др.

За осигуряването на устойчив растеж, основан на иновациите, концесията трябва да бъде припозната, освен като източник на приходи, и като ефективно и ефикасно средство за създаване на публични ресурси, блага и услуги на еднаква или по-ниска цена от заплащаната при възлагане на обществени поръчки.

На проведеното заседание на Координационния съвет беше създадена организация за приемане на Националната стратегия за развитие на концесиите, проект на структурата и основното съдържание на която вече е изготвен от дирекция „Икономическа и социална политика“ в администрацията на Министерския съвет. Планира се проектът на стратегия да бъде публикуван за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации.

Амбициите на Координационния съвет и на неговия председател – вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, е съветът да бъде ефективен орган, който чрез своята дейност да наложи политическа воля за ефективно изпълнение чрез концесия на значими и нужни за обществото проекти.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки