НВИМ провокира с изложба „Враговете и приятелите“ на България


НВИМ провокира с изложба „Враговете и приятелите“ на България
30 Април 2018, Понеделник


Тя разкрива сложния пъзел на военните и политическите взаимоотношения между България, Турция, Русия и Германия

Автор: Десант

На 3 май (четвъртък) от 16,00 часа в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще бъде открита изложбата „Враг/Приятел“. Тя разкрива сложния пъзел на военните и политическите взаимоотношения между България и три държави, изиграли ключова роля в историята на Третата българска държава – Турция, Русия и Германия.

Отношението на съвременния българин към тези страни обикновено е полярно и емоционално наситено, за което откриваме предпоставки в историята. Проследявайки периода между Освобождението и Втората световна война, когато междудържавните отношения преминават от приятелски към вражески, и обратно, експозицията предизвиква посетителите да си зададат въпроса дали на международната сцена могат да съществуват вечни приятели и врагове, или има само вечни интереси.

Изложбата очертава възходите и спадовете в дипломатическите отношения между България, от една страна, и Турция, Русия и Германия, от друга, като ги онагледява с експонати – символи на междудържавните отношения.

Посетителите ще видят военния орден „За Храброст“, който княз Александър I учредява в разрез с разпоредбите на Берлинския конгрес и декориран с него посещава Русия и Турция, заявявайки на езика на протокола стремежа на България към независимост.

Другият знаков експонат, който въплъщава в себе си еманципацията на България от Османската империя е орденът „Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий“, учреден от цар Фердинанд I по повод официалното признаване на Независимостта.

Като символ на отношенията с Русия в изложбата са представени знакът на Временното руско управление и сабя, подарени на престолонаследника Борис от неговия кръстник – руския император Николай II. За първи път в НВИМ ще може да бъде видян и фелдмаршалският жезъл на Фердинанд I, връчен му от германския кайзер Вилхелм II.

В изложбата се преплитат експонати-уникати – притежание на царските фамилии, и такива, свързани със събития и хора, чиито съдби са белязани от междудържавните отношения.

Историята на капитан Атанас Атанасов и капитан Шукри бей представя своеобразна среща на стрелялите един срещу друг по време превземането на Одринската крепост командири, която протича не във вражеска, а в атмосфера на толерантност и зачитане достойнствата на противника.

Израз на променящото се в годините отношения към Русия са дългогодишният строеж и промяната в наименованието на катедралния храм „Св. Александър Невски“. А разказът на полк. Димитър Младенов представя тежките мигове, преживени от една българска военна част, в критичните дни след преориентацията на България по време на Втората световна война, когато Германия от съюзник се превръща във враг.

Експозиционният разказ завършва с провокация към посетителите. Във видеоинсталация е представено позиционирането на България спрямо Турция, Русия и Германия днес. А интерактивно приложение, създадено с помощта на студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, ще предизвика гостите на музея да оценят враг или приятел са ни трите държави в различни исторически периоди. 

Изложбата е реализирана по проект с частичната финансова подкрепа на Министерство на културата. Осъществява се със съдействието на Фонд „Цар Борис III и Царица Йоанна“, в сътрудничество със Софийския университет „Св. Климент Охридски“,  Омега Филмс и продуцента Светослав Овчаров.

Напълно безплатно посетителите на Националния военноисторически музей ще могат да разгледат изложбата „Враг/Приятел“ още на 6 май, когато традиционно музеят работи с вход свободен и по случай Празника на Българската армия е подготвил специална програма.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки