На Гергьовденския парад тази година ще бъде представена много военна техника


На Гергьовденския парад тази година ще бъде представена много военна техника
30 Април 2018, Понеделник


Вижте подробности за програмата и колко ще струва организацията и провеждането на събитието

Автор: Десант

Над половин милион лева ще струва организацията и провеждането на традиционния военен парад в столицата по повод 6 май – Деня на храбростта и празник на Българската армия. Средствата основно ще отидат за гориво и транспорт на техниката.

По времето на предишните кабинети на ГЕРБ парадите бяха по-скромни по финансови причини, но сега се очаква мащабно събитие с представянето на много техника. Причината е, че тази година отбелязваме  140-годишния юбилей от създаването на Българската армия. 

Очаква се по жълтите павета да дефилират танк Т-72, бронирани машини БМП-1 и БМП-23 и друга сухопътна техника, а в небето над София да прелетят изтребител МиГ 29, транспортен самолет „Спартан", вертолети Ми 17, Ми 24 и „Кугър" и други.

Гвоздеят в парада обаче ще бъдe представянето на пусковите установки от зенитно-ракетни комплекси С-300, С-125 и С-200. Така на практика армията ще покаже най-доброто въоръжение, с което разполага.

Традиционно по площад "Княз Александър I” в София ще минат и представителни блокове на гвардейците, видовете въоръжени сили, специалните сили от 68-ма бригада, военни полицаи и други.

Парадът ще се води от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Войската ни ще дефилира на фона на хроничните проблеми, с които се сблъсква от години насам. Към момента над 5500 са незаетите места за военни, а основната техника и въоръжение в армията все още е от съветско време и модернизацията й е въпрос на неуточнено бъдещо време.

Въпреки критиките към провеждането на скъпи паради, те са една от малкото възможности при висок зрителски интерес данъкоплатците да се запознаят с възможностите на армията.

Събитията ще започнат още на 3 май, когато в НДК ще се проведе концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на въоръжените сили. А на 5 май на площад "Княз Александър I” ще се състои музикален парад с участието на военните оркестри.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки