Кръстоска между домат и картоф стана "Зеленчук на 2018 г."


Кръстоска между домат и картоф стана "Зеленчук на 2018 г."
Снимки: Интернет
30 Април 2018, Понеделник


Хибридът набира все по-голяма популярност по света

Автор: Десант

Доматокартофът бе обявен от австралийските зеленчукопроизводители за „Зеленчук на 2018 г.“, съобщава freshplaza.com.Необичайният хибрид между домат и картоф е продукт на селекция между двете растения. Под почвата той оформя картофени грудки, а стъблото над нея се отрупва с гроздове чери домати.

Смята се, че първият доматокартоф е получен през 2014 г.  от холандския селекционер Бикенкамп след продължили 4 години опити. Но съществуват данни, че чудният зеленчук още година преди това е отглеждан и във Великобритания, където разсад от него е продаван по пощата за между 15 и 20 лири стерлинги.

Там това чудо на селекцията е популярно като TomTato (от съкращението на английските думи «tomato» — домат, и «potato» — картоф).Средно за един сезон необичайното растение дава около 250-500 малки домата и около 2 кг картофи.
В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Вели
18.05.2018 11:13:45
0
0
Веселин Орешков - агроном и истински мъдрец е създателят на тази уникална зеленчукова комбинация! Арония, планински лимон и мн.др. Български мозък - това е ! Кой каквото ще да казва, има и страхотни клипчета в ю тюб гледайте ги, този човек е уникален! Има и книги.
Да живее България !
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки