В Берковица скоро ще потече минерална вода


В Берковица скоро ще потече минерална вода
Снимка: Община Берковица
30 Април 2018, Понеделник


Градът под връх Ком е напът да се превърне в балнеокурорт

Автор: Десант

Берковица е напът да се превърне в нов балнеокурорт. До есента в града под връх Ком ще потече минерална вода.

Две строителни бригади вече правят изкопни работи за полагане на тръбите на водопровод, който ще свърже минералния извор в село Бързия с берковския градски парк „Свети Георги”, съобщиха от местната община.

Едната копае от Берковица към селото, а другата -  обратно. Общата дължина на водопровода е 7786 м, а срещата трябва да стане по средата на трасето.

Водопровод е довеждал минералната вода от Бързия в минералната баня на Берковица, но от години той е изоставен и се е саморазрушил. Сегашният е нов и ще доведе лековитата вода в града. Очаква се след това в него да се изградят множество спа центрове и балнеохотели.

Стойността на проекта е 1 028 000 лв., които са осигурени от националния екофонд и правителството. Срокът за  изграждането е 180 дни.

Още тази есен жителите на града под Ком ще могат да ползват безвъзмездно минералната вода от обществена чешма, която ще бъде изградена в градския парк „Свети Георги Победоносец“. 

Село Бързия, откъдето природното богатство ще бъде докарано до Берковица, се намира в Северозападна България. Минералната вода бликва над него при цепене на гранит от времето на палеозоя.

Установено е, че тя оказва благоприятно въздействие при дегенеративни и възпалителни в ремисия ставни заболяванияартрозо-артрити, спондилоартрити, коксартрози, ревматоиден артрит, анкилозиращ  спондилоартрит и др.; заболявания на  периферната нервна система като дископатии, радикулити, плексити, полирадикулоневрити и др.; ортопедични и травматологични заболявания; хронични неспецифични дерматити, атопични дерматити и др.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки