Храните, произведени по двоен стандрат, са опасни най-вече за децата


Храните, произведени по двоен стандрат, са опасни най-вече за децата
Снимка: Webcafe
30 Април 2018, Понеделник


Редовното им консумиране може да доведе до такива неприятни последици като затлъстяване, които от своя страна ще доведат и до други проблеми като в сърдечно-съдовата система, казва д-р Венцислав Грозев

Автор: Десант

Храните, произведени по двоен стандарт са опасни за здравето, особено за децата, коментира в предаването "Преди всички" по БНР председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев.

„Може да доведе до такива неприятни последици като затлъстяване, които от своя страна ще доведат и до проблеми в сърдечно-съдовата система, в ендокринологичната система, предразположение към диабет, предразположение към хипертония и т.н.. Е, как да не е опасно? Опасно е, разбира се. Не може да се допуска едно такова нещо! Това е ежедневно - най-малко три пъти на ден приемате неща, които са - не са толкова опасни, но не са качествени. Това трябва да бъде изравнено и трябва да се държи на качеството на хранителните продукти – навсякъде трябва да бъде еднакво“, казва д-р Грозев.

Председателят на БЛС коментира и тезата на лекарите, че единният финансов стандарт за управление на лечебните заведения на Министерството на здравеопазването, вместо да помогне дълговете да намалеят, по-скоро ще ги увеличи и болниците с дългове може да останат без лекари, защото ще напуснат, ако не си получат ДМС-то. Той каза, че БЛС напълно споделят опасенията, но все пак „има светлина в тунела“.

„Като ръководство на БЛС ние реагирахме още на парламентарната, когато това беше споделено от ръководството на Министерството на здравеопазването. Не може да се намаляват приходите и да се управляват едни пари при ситуация на увеличаващи се задължения, на задължения от страна на болниците в 60-дневен срок да се разплатят със своите контрагенти, да има наличие на просрочени задължения, които са натрупани с течение на годините и при това положение, че приходите ще бъдат намалени, да не се увеличат задълженията. Има една светлинка, ангажимент, поет от страна на заместник-министъра Начева, че този стандарт ще бъде преразгледан. Опасността за една такава недобра прогноза с течение на времето идва и от методиката за финансиране на спешната помощ“.

Според него решаването на проблема се състои в запазването на начина на финансиране и приходът на парични средства към болниците, не по-различен от този от 2017 г. Ако някъде са допускани различия във финансирането на отделни лечебни заведения, те да бъдат изчистени.

Д-р Грозев каза още, че ако вместо решения има задълбочаване на проблемите, очаква още протести на медици.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки