Производството на картофи в Родопите загива


Производството на картофи в Родопите загива
29 Април 2018, Неделя


Евтиният внос от Полша подбива цените и продукцията на местните земеделски стопани залежава 

Автор: Десант

Стопани от Родопите са принудени да теглят заеми, за да засадят площите с картофи. В голямата си част те обаче не успяват да ги обслужват и това в крайна сметка ги обрича на фалит.

Евтиният внос, предимно от Полша, пък от години води отрасъла към икономическа бездна. Все повече намаляват желаещите да се занимават с традиционната култура. За краха на картофопроизводството в Родопите алармира 24smolian.com.

Медията изтъква, че загробващите кредити са нужни на стопаните за наемане на земя, закупуване на семена, торове, обработка на почвата и т.н. Доста често обаче очакваните приходи са далеч под планирания минимум, въпреки заложените и изпълнени добри добиви от декар, които обикновено са от най-малко 200 килограма.

Стотици тонове картофи залежават в Смолянско, а пазар няма - това е ситуацията към момента, като тя е сходна с тази от последните десетина години. Реализираната продукция е около 50%, като производителите се принуждават да продават на безценица, а не да търсят реален пазар за продукцията си. Картофите за консумация се търгуват по 50-70 ст и под лев за семе.

По груби сметки, само в Момчиловци залежават около 200 тона картофи, като има и доста нереализирана продукция и в Ардинското корито.

Според земеделците, единственият начин да не изчезне напълно българското картофопроизводство е държавните институции да субсидират сектора. Ако българското производство на картофи в Родопите бъде стимулирано, крайният потребител у нас ще купува хем по-евтини, хем български картофи.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Недялка димитрова
29.04.2018 16:05:18
0
0
Какво ни занимавате с нашите картофи? Нали в ЕС има и ще продължават да ни хранят незнайно с какво качество,но пък по-евтини,защото имат солидни субсидии,а кой се интересува от нас? :( Колко години и нашите управници нехаят.... :( Защо ги избираме и защо им плащаме заплати? :(
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки