Последната ни подводница е обречена да отиде за скрап


Последната ни подводница е обречена да отиде за скрап
Снимки: bTV
29 Април 2018, Неделя


Общинарите във Варна така и не намериха начин да зпазят славата на "Слава" и да я превърнат в музей 

Автор: Десант

Тъжен край за подводния флот на България – Община Варна, собственик на последната наша подводница, иска да се откаже от нея и да я предаде на Министерството на отбраната. Според специалисти това означава да бъде нарязана на скрап, предаде bTV.

Подводницата „Слава“ е строена през 1959 г. в Съветския съюз. Последното ѝ спускане под вода е преди осем години. Оттогава стои вързана за брега в пункта за базиране на Военноморските сили и тъне в ръжда и разруха.През 2011 г. година Съюзът на подводничарите дарява „Слава“ на община Варна с условието тя да стане музей. „Една Босна има по 2 – 3 изложени такива подводници, в света има над 100 подводници. Няма морски град, гордеещ се със своята история, в който да няма подводници“, заявява пред медията председателят на Съюза кап. I ранг Станко Станков.

„1,1 млн. е най-ниската оферта, за да бъде извадена на сушата – отчита Николай Савов от дирекция „Култура“ на Община Варна. – Оттам нататък бих казал, че необходимите инвестиции са неизчисляеми“.

Това е и мотивът на общинарите в морския град да се отърват от бойната светиня.

Подводничарите пък не искат да се примирят с нерадостната перспектива пред морския съд и все още таят надежди да се намери частен инвеститор или чрез публично-частно партньорство или концесия последната подводница от родния флот да възкръсне към нов живот.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки