Последната ни подводница е обречена да отиде за скрап


Последната ни подводница е обречена да отиде за скрап
Снимки: bTV
29 Април 2018, Неделя


Общинарите във Варна така и не намериха начин да зпазят славата на "Слава" и да я превърнат в музей 

Автор: Десант

Тъжен край за подводния флот на България – Община Варна, собственик на последната наша подводница, иска да се откаже от нея и да я предаде на Министерството на отбраната. Според специалисти това означава да бъде нарязана на скрап, предаде bTV.

Подводницата „Слава“ е строена през 1959 г. в Съветския съюз. Последното ѝ спускане под вода е преди осем години. Оттогава стои вързана за брега в пункта за базиране на Военноморските сили и тъне в ръжда и разруха.



През 2011 г. година Съюзът на подводничарите дарява „Слава“ на община Варна с условието тя да стане музей. „Една Босна има по 2 – 3 изложени такива подводници, в света има над 100 подводници. Няма морски град, гордеещ се със своята история, в който да няма подводници“, заявява пред медията председателят на Съюза кап. I ранг Станко Станков.

„1,1 млн. е най-ниската оферта, за да бъде извадена на сушата – отчита Николай Савов от дирекция „Култура“ на Община Варна. – Оттам нататък бих казал, че необходимите инвестиции са неизчисляеми“.

Това е и мотивът на общинарите в морския град да се отърват от бойната светиня.

Подводничарите пък не искат да се примирят с нерадостната перспектива пред морския съд и все още таят надежди да се намери частен инвеститор или чрез публично-частно партньорство или концесия последната подводница от родния флот да възкръсне към нов живот.


В категории: Новини , Репортажи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Йоан
25.02.2019 13:30:41
0
0
Трябва дасе направат подвониците веднага
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки