Учени откриха ензим, който може да преработва пластмасата


Учени откриха ензим, който може да преработва пластмасата
29 Април 2018, Неделя


Установено е, че арктическият лед съдържа рекордно количество микропластмаса

Автор: Десант

Експерти от Института за полярни и морски изследвания в Германия са установили, че арктическият лед съдържа рекордно количество микропластмаса за цялата история на извършваните наблюдения. Образци от леда, взети от пет региона на Северния Ледовит океан, са показали количества до 12 хиляди частици микропластмаса на литър морски лед.

Различните видове пластмаса са позволили на изследователите да просредят техните възможни източници. Сред тях се оказали огромното петно с боклук в Тихи осеан, а високият процент оцветители и частици от найлон указвали за връзката на замърсяването с риболова по северните ширини. 

В същото време обаче стана ясно, че е възможен пробив в борбата с пластмасовото замърсяване. Учени от Портсмутския университет във Великобритания и Националната лаборатория по възобновяема енергия към Департамента по енергетика на САЩ са открили ензим, който може да преработва пластмасата.

Ензимът е способен да разгради полиетилентерефталатът, който се използва при производството на бутилки за еднократна употреба, хранителни опаковки и дори тъканни влакна. 

Откритието може да доведе до преработването на милиони тонове пластмаса, създадена от полиетилентерефталат, която се е натрупала в околната среда в продължение на десетки години.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки