Содата намалява възпалителните процеси при ревматоидния артрит


Содата намалява възпалителните процеси при ревматоидния артрит
29 Април 2018, Неделя


Тя оказва благоприятно въздействие и при други автоимунни заболявания

Автор: Десант

Учени от Медицинския колеж в Джорджия са установили, че употребата на сода бикарбонат в пъти намалява възпалителните процеси при такива автоимунни заболявания като ревматоидния артрит, съобщава MedicalXpress.

По мнението на изследователите, содата способства за изработването на количеството стомашен сок, необходим за преработването на храната. А той помага в борбата с патогенните бактерии, намалявайки натоварването на лигавицата, която взима участие в имунния отговор в присъствието на микроби. 

Открито е, че в лигавицата и бъбреците на мишки, приемащи разтвор от сода, се намалява броят на имунните клетки, провокиращи възпалителни процеси, т.нар. микрофаги М1. 

При това, антиацидът увеличава броя на клетките М2, които се борят с възпаленията. 

Содата, също така, подобрява работата на бъбреците при опитните мишки и плъхове с хронични заболявания на тези органи, понижавайки вероятността от заболявания на сърдечносъдовата система и възникване на остеопороза. 

Към автоимунните заболявания се отнасят нарушенията в работата на имунната система, при които се изработват антитела и лимфоцити, ориентирани срещу здравите тъкани на организма. 

Ревматоидният артрит оказва пагубно действие на съединителните тъкани на ставите и води до нарушение на работата на бъбреците и други органи.

Тук трябва да обърнем внимание, че содата бикарбонат, която масово се продава в гастрономите, съдържа доста алуминий и най-грубо казано, става само за чистете на печки. За вътрешен прием е подходяща пречистената сода, която може да се намери в магазините с диетични продукти. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки