Инцидент с детското влакче в Кърджали


Инцидент с детското влакче в Кърджали
29 Април 2018, Неделя


Вижте каква е причината за дерайлирането в събота на едно от вагончетата

Автор: Десант

Релса на „обръщалото”, която не е „легнала” правилно, е причинила в събота инцидент с детското влакче в кърджалийския парк „Простор”. То се е наклонило опасно и за малко да се обърне, като едно от вагончетата е дерайлирало. Пострадало е леко едно от возещите се в него деца.

Пред 24rodopi.com шефът на общинското предприятие „Озеленяване, чистота и благоустройство” Раид Идриз заявява: „За първи път се случва, просто не е напаснала при ръчната смяна. Няма как да се случи произшествие, защото просто влакчето се движи съвсем бавно, със скоростта на човешки ход. Не е дерайлирал локомотивът, а вагонче. Едното колело е излязло извън релсите. Не е пострадало детенце, а е преживяло уплаха. Служитлите са наместили ръчно вагончето. Накарах ги да направят празен курс с композицията след това, за да се убедят, че всичко е наред. Няма проблем. Влакчето отново работи”.

Първата детска железница в България е направена в Кърджали през 1962 г. Намира се в градския парк "Простор" и е с дължина 1210 м. След като години наред тя бе един от символите на родопския град, в годините след края на социализма съоръжението бе занемарено и изоставено. След няколкогодишно прекъсване през 2006 г. детското влакче и железопътното трасе бяха ремонтирани и обновени, и отново са атракция за децата и техните родители.

Миналото лято, за първи път от 2006 г., железницата не потегли, а по локомотива и трасето започна ремонт. Влаковата композиция бе пусната отново в края на месец юли м. г. За пускането на влакчето в движение бяха подменени над 136 траверси, участък от линията бе насипан с баластра, а релсата която беше извадена от коловоза при прелеза към кв. "Студен кладенец" бе възстановена.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки