Митничари задържаха над 2 килограма контрабандни златни накити


Митничари задържаха над 2 килограма контрабандни златни накити
27 Април 2018, Петък


Недекларираните накити са открити на ГКПП Лесово в двойно дъно на чанта, собственост на украински гражданин

Автор: Десант

2 028 грама контрабандни златни изделия задържаха митническите и гранични служители на ГКПП Лесово, съобщават от агенция „Митници“. Недекларираните накити са открити в двойно дъно на чанта при митническа проверка на микробус с пътници.

Микробусът с украинска регистрация е пристигнал на Митнически пункт Лесово на 25.04.2018 г. в късния следобед, на трасе за входящи леки автомобили от Турция към България.

Шофьорът и всички 9 пътници в микробуса, украински граждани, са заявили, че не внасят нищо за деклариране. При извършената митническа проверка на превозното средство и багажа на пътниците, митническите служители откриват в двойно дъно на една от пътните чанти осем пакета, увити в тъмно тиксо.

Съдържанието на пакетите се оказва бижутерски златни изделия с фабрични маркировки, с измерено общо тегло 2028 грама. Установено е, че чантата с недекларираните златни накити е собственост на един от пътниците в микробуса- украински гражданин с инициали Р.П.

Контрабандните златни изделия са иззети и подлежат на отнемане в полза на държавата. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от Митница Бургас, под надзора на Окръжна прокуратура Ямбол. 

Общо 2 642 грама златни накити с пазарна цена над 200 000 лева са задържани на Митнически пункт Лесово само през последните десет дни.

Разкрити са 5 опита за контрабанден внос на изделия от благородни метали при извършени съвместни проверки от екипи на митнически мобилни групи и митническите служители на пункта.

При един от случаите са открити 336 грама бижута от злато в сутиена на украинска гражданка, пътуваща също с микробус с туристи, селектиран за проверка от митническа мобилна група.

Още 118 грама недекларирано злато е открито в дамската чанта на българска гражданка, пътуваща от Турция с лек автомобил, която твърдяла, че е закупила златните накити за сватбен подарък.

90 грама златни изделия и два масивни синтетични камъка-имитации на рубини, са иззети от български гражданин, влизащ в страната от Турция с лек автомобил.

70 грама злато е укрил в дрехите си и румънски гражданин, пътуващ с туристически автобус. Срещу нарушителите са съставени актове за установените валутни нарушения.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки