Нови 13 досъдебни производства за безстопанственост в болници. Вижте къде


Нови 13 досъдебни производства за безстопанственост в болници. Вижте къде
27 Април 2018, Петък


Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди всички разследвания да се ръководят от Софийска градска прокуратура и да се разследват от следователи от Национална следствена служба

Автор: Десант

В края на 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на ГД „Национална полиция“ и Министерство на здравеопазването във всички държавни и общински болнични заведения, сключили договори в нарушение на чл. 9 ал.6 от Закона за лечебните заведения, договори за съвместна дейност с други лечебни заведения, договори за наем на помещения и апаратура и др.

Проверени бяха 329 договори, сключени от държавните и общински лечебни заведения на територията на страната, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

На 15 март прокурори от Върховна касационна прокуратура образуваха досъдебни производства за безстопанственост в „УМБАЛ – Бургас“, гр. Бургас АД ; „Д-р Ст. Черкезов“ АД, гр. Велико Търново; „МБАЛ- Попово“ ЕООД гр. Попово; „МБАЛ Д-р Атанас Дафовски“ АД гр.Кърджали; „МБАЛ Благоевград“АД гр. Благоевград; „МБАЛ Русе“ АД гр. Русе.

С постановление на главния прокурор от 16 март ръководството и надзора върху тези разследвания се възложиха на Софийска градска прокуратура, за да се избегнат съмнения в безпристрастност и за да се осигури по-пълно, всестранно и обективно разследване.

На същата дата – 16 март, по изпратени от ВКП материали, Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство за безстопанственост и в УМБАЛ „Н.И. Пирогов“.

По всички посочени досъдебни производства, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди разследването да се извършва от следователи от Национална следствена служба.

През април приключи и възложената на Министерство на здравеопазването проверка и изготвеният доклад от МЗ, съдържащ констатациите от извършени проверки от Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и Звено „Вътрешен одит“ на МЗ постъпиха в прокуратурата.

На 24 април прокурори от Върховна касационна образуваха 13 досъдебни производства за безстопанственост в следните болнични заведения:
„Пета многопрофилна болница за активно лечение" – София, ЕАД  гр. София – в периода 2016г. до настоящия момент;
-  „УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ ЕАД София – в периода2016г. до настоящия момент ;
- „СБАЛО проф. Бойчо Бойчев“ ЕАД София- в периода 26.01.2012 г. до настоящия момент;
-  „УМБАЛ „Света Анна – София“ АД – в периода 14.12.2010г. до настоящия момент;
-  „МБАЛ „Света Петка“ АД, гр. Видин –в периода 17.09.2014 г. до настоящия момент;
 „МБАЛ „Свети Иван Рилски“ АД, гр. Разград -в периода 16.02.2015 г. до настоящия момент;
-  „УМБАЛ „проф. д-р Стоян Киркович“ АД, гр.Стара Загора- в периода 01.02.2011г. до настоящия момент;
- „МБАЛ – Търговище“, гр. Търговище –в периода 2016г. до настоящия момент;
- „МБАЛ – Хасково“, гр. Хасково- в периода 10.12.2015г. до настоящия момент;
- „МБАЛ – Шумен“, гр. Шумен – в периода 2016 г. до настоящия момент;
- „СБАЛИПБ проф. Иван Киров ЕАД“ гр. София –в периода 01.04.2015г. до настоящия момент;
- „СБАЛХЗ – ЕАД – София -  в периода 01.11.2012 г. до настоящия момент;
 -  „МБАЛ „Национална кардиологична болница“  ЕАД София- в периода август 2014 г. до настоящия момент.
 
Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди разследването да се извършва от следователи от Национална следствена служба, предвид изключителна фактическа и правна сложност на делата.

Ръководството и надзора върху разследванията се осъществява от Софийска градска прокуратура, включително и за болниците в Разград, Видин, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен – за да се избегнат съмнения в безпристрастност.

На 25 април прокурори от Върховна касационна прокуратура възложиха на ГД „Национална полиция“ – МВР извършване на допълнителна проверка с оглед данните за безстопанственост в следните лечебни заведения:
-         УМБАЛ ”Св. Иван Рилски” ЕАД гр. София / 77 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/ ;
-         ’’Първа МБАЛ-София” ЕАД гр. София / 62 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/ ;
-         “Втора САГБАЛ Шейново” гр. София / 7 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;
-         ”СБАЛ на пневмо-фтизиатрични заболявания” София област ЕООД / 4 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/ ;
-         ДПБ “Св.Иван Рилски” гр. София/ 4 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;
-         „Център за психично здраве-София” ЕООД гр. София / 4 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;
-         „Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение — Света София” ЕАД гр. София /15 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;
-         СБАЛАГ “Майчин дом” ЕАД гр. София / 121 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;
-         „Специализирана болница за активно лечение по лицево-челюстна хирургия” ЕООД гр. София / 5 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;
-         „Специализирана болница за активно лечение по белодробни болести - Света София” ЕАД гр. София/ 3 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;
-         Специализирана болница за активно лечение по детски болести - проф: Иван Митев” ЕАД / 3 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;
-         ’’Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация — Кремиковци” ЕООД гр. София / 4 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;
-         „Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация - Бухово” ЕООД / 6 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;
-         „Център за психично здраве - Пловдив“ ЕООД, гр. Пловдив / 19 договора за отдаване под наем/.
-         „Специализирана болница за активно лечение по онкология - Хасково“ ЕООД / 42 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/.

Тази проверка ще приключи в двумесечен срок.

Всички останали събрани материали, събрани в хода на проверката от МВР и МЗ са изпратени на съответните окръжни прокуратурите в страната – за анализ и преценка на необходимостта от извършване на допълнителна проверка, и произнасяне по същество.

Разследванията на прокуратурата за болниците в Ловеч и Враца   продължават.


В категории: Новини , Разследвания

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
comment
28.04.2018 05:37:05
0
0
технократски-ирационално
2
comment
28.04.2018 05:11:30
0
0
В огромната си част лекарите .... само претенции. Друг лекува, дава идеи, намира решения. Горе-долу се поддържа (?) това равнище на медицината. И както са със съответните претенции - какво са направили? Огромното мнозинство, с разни претенции... са некултурни, нехуманни, нерационални. Много може да се мисли по тези въпроси. От частното към общото, нито се взема предвид демографски данни, нито от сферата на културните ...за да се изгради една модерна, адекватна, качествена, реагираща, развиваща, съответно създаваща и работни места здравна политика/система... Няколко случая на мои познати, завършват медицина с отличие - бяха изключително ужасени и напуснаха перспективната професия по най-бързия начин. Учиха поне още 5 години, пак конкурси, издръжка - само и само да си нямат работа с нещо, което явно не работи...(а сигурно и отнема животи) Тези данни, извращения.... ужаси предполагат от колко време, липсващи анализи, а не спекулативни, подвеждащи, нереални и схоластични... От проблема с юридическата (не)сигурност... лекарите ....Балансът между духовно-светското и схоластично-ирационалното. Дали е в наследство,... какво се е направило... толкова години, да се върти все едно и също, със всичките претенции - е също толкова ужасяващо престъпно.
1
още въпроси
27.04.2018 15:41:16
0
0
"Безстопанственост" - какви видове, категории; означава ли/предполага ли "злоупотреба със средства"/кражба, корупция, пране на пари???
И този чл. 9 ал.6 от Закона за лечебните заведения - не е дадена също по категории - алинеята. Какво става - всички най-големи болници.... са в злоупотреби
Неопределеност на текста както на статията, така и на закона?
Като цяло - се създава една неяснота, изкуствено напрежение... омраза, всичко... Юридическа сигурност?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки