Военният комитет на Европейския съюз заседава в София


26 Април 2018, Четвъртък


Участниците ще посетят Трета авиобаза „Граф Игнатиево“, където ще наблюдават демонстрация на военни способности от българските Военновъздушните сили и 68-ма бригада „Специални сили“

Автор: Десант

Изнесено заседание на Военния комитет на Европейския съюз, във формат постоянни военни представители на 28-те държави-членки на Съюза се проведе днес, 26 април, в Националния дворец на културата в София. Събитието е част от официалния календар на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Във формата участват също представители на други европейски структури, сред които на Европейската комисия, Европейската служба за външна дейност и Военния секретариат на ЕС, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В рамките на съвещанието бе проведена неформална дискусия по развитието на проектите за военна мобилност и сътрудничеството между ЕС и ООН в областта на мироопазващите операции и подпомагането на страните-партньори.

„От гледна точка на военните аспекти, за нас е от особена важност реализирането на многонационалните проекти, в това число и този за военната мобилност в рамките на НАТО и Европейския съюз, което е тема на днешната неформална дискусия. Считам, че с това ще се оптимизира готовността на военните формирования при изпълнение на задачите по колективната и европейската сигурност. Очакваме това коопериране да се задълбочи“. Това заяви началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев в своето приветствие към участниците във форума. 

Председателят на Военния комитет генерал Михаил Костаракос също подчерта важността на включените в дневния ред на днешното събитие теми, които ще бъдат част и от заседанието на военния орган, на ниво началници на отбраната, през месец май.

По-късно днес участниците в събитието ще посетят Трета авиобаза „Граф Игнатиево“, където ще наблюдават демонстрация на военни способности от българските Военновъздушни сили и 68-ма бригада „Специални сили“. След като приключи представянето на българските военнослужещи, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и председателят на Военния комитет на ЕС генерал Михаил Костаракос ще дадат пресконференция.

***
Военният комитет на Европейския съюз (EUMC) е създаден с Решение 2001/79/ОВППС на Съвета от 22 януари 2001 г. Той е най-високият военен орган в рамките на Съвета, като ръководи всички военни действия в рамките на Съюза, по-специално планирането и провеждането на военни мисии и операции по линия на общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) и в областта на развитието на военните способности, както и предоставя военни становища на Комитета по политика и сигурност и дава препоръки по военни въпроси.

Военният комитет на Европейския съюз се състои от началниците на отбраната на държавите-членки, които са представлявани редовно от своите постоянни военни представители. Комитетът има постоянен председател, който се избира от EUMC, заседаващ на равнище началници на отбраната, и се назначава от Съвета.


В категории: Новини , Международна политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки