След разследване за данъчно престъпление: 70 000 лева постъпиха в държавния бюджет


След разследване за данъчно престъпление: 70 000 лева постъпиха в държавния бюджет
26 Април 2018, Четвъртък


Дружеството, управлявано от Недялка Д.,  развивало търговия със замразено месо, риба и зеленчуци, които закупувало от фирми от Европейския съюз – от Холандия, Полша, Испания, Дания, Германия, Унгария, Румъния

Автор: Десант

С две хиляди лева глоба е наказана търговка за използване на фалшиви документи с цел укриване на данъци. 

На 9 септември 2017 г. Софийска градска прокуратура е предала на съд Недялка Д. за това, че в периода август 2013 г. до 16.09.2013 г. в гр.  София  като управител на Еднолично дружество с ограничена отговорност, чрез съставяне на документи с невярно съдържание и ползването им пред органите по приходите, е избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 69 483.40 лв. – престъпление чл.255,ал.3 вр. ал.1,т.2 и т.6 НК.

Дружеството, управлявано от Недялка Д.,  развивало търговия със замразено месо, риба и зеленчуци, които закупувало от фирми от Европейския съюз – от Холандия, Полша, Испания, Дания, Германия, Унгария, Румъния.

Като получател по вътрешнообщностните доставки, дружеството  имало задължение съгласно чл.84 ЗДДС да начисли и да внесе данък върху добавената стойност (ДДС). За всяко вътреобщностно придобиване следвало да се издаде протокол, в който да се посочи дължимия ДДС. Тези протоколи следвало да се включат в дневника за продажби на дружеството за съответния данъчен период.

Не изпълнявайки тези свои задължения Недялка Д. избегнала установяването и плащането на дължимия данък.

В хода на съдебното следствие Недялка Д. е внесла по сметка на държавния бюджет пълната сума на установите данъчни задължения и дължимите лихви.

Това дало основание на съда да приложи спрямо нея привилигирования състав на чл. 255 ал.4 от НК, според който при пълното погасяване на данъчно задължение до приключване на съдебното следствие пред първа инстанция, размерът на предвиденото наказание се редуцира и съществува правна възможност да бъде заменено с административно наказание.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки