Бивш шеф на съда в Раднево и авдокат от Стара Загора ще отговарят през закона за грозна афера


Бивш шеф на съда в Раднево и авдокат от Стара Загора ще отговарят през закона за грозна афера
Снимка: 24 часа
25 Април 2018, Сряда


Двамата са обвинени за това, че се опитали да окажат въздействие върху свидетели по наказателно дело срещу съдия Люба Петрова, която пък е замесена в кражба на пари от психично болна жена


Софийска градска прокуратура внесе в Районен съд Раднево обвинителен акт срещу бившия ръководител на съда Евелин Драганов и срещу старозагорския адвокат Филип Горов, съобщиха от държавното обвинение.

Двамата са обвинени за това, че се опитали да окажат въздействие върху двама свидетели по наказателно дело срещу съдия Люба Петрова.

С цел да помогне на Петрова (подсъдима по н.о.х.д. № 1239/2016г по описа на СГС), Драганов е осъществил контакт с адвокат Горов в периода 27.01.2017 г. – 08.02.2017 г. в гр. Раднево, знаейки, че познава част от свидетелите по воденото срещу съдийката наказателно производство.

Според прокуратурата бившата съдийка от Раднево Люба Петрова, заедно с адвокат Румен Русев присвоили 22 763 лв. от продажба на апартамент на болната от шизофрения Гергана Павлова, след като я накарали да се подпише на два празни листа.

Обвинението твърди, че през 2012 г. Гергана помолила своя приятелка, на име Евгения, да намери адвокат за продажба на апартамента ѝ. Приятелката й се свързала със съдия Люба Петрова, която ѝ дала два празни листа и наредила Гергана да ги подпише, тъй като имало проблем с пълномощното на адвоката.

След като получил подписаните листи, Русев подал молба по изпълнителното дело и поискал остатъка от сумата след продажбата на апартамента, която била 22 834 лева. Адвокатът изтеглил 22 763 лева, без да казва на Павлова.

Болната жена разбрала, че адвокатът е взел парите ѝ от частен съдебен изпълнител, чак в началото на 2013 г. През това време Люба Петрова обяснила на Гергана, че изпълнителното дело е приключило и че не са останали никакви пари от продажбата на апартамента.

Гергана обаче подала искова молба срещу Русев в Старозагорския районен съд. Пред магистратите юристът казал, че наистина изтеглил парите, но още същата вечер ги предал с разписка на Гергана, за което тя му сложила парафа си.

От разследването на прокуратурата се оказва, че тази разписка е един от двата празни листа, на които Гергана се разписала по-рано. Доказателство за това е техническа експертиза, в която пише, че на листа били положен подписът на Гергана, а след това с помощта на лазерен принтер бил добавен основният текст.

За да спечелят в съда, Русев и Петрова се опитали да склонят Евгения да излъже в тяхна полза. "Аз съм съдия и ще съжаляваш за всичко", Петрова заплашила Евгения, защото отказала да лъжесвидетелства, твърдят от обвинението.

След въпросния отказ Евелин Драганов и адвокат Филип Горов са направили още два опита да притиснат основните свидетели по делото срещу Петрова, а именно Евгения и Гергана, да лъжесвидетелстват.

Действията на обвиняемите останали на фазата на опита, тъй като двамата свидетели отказали да променят показанията си, уточняват от прокуратурата.

Към периода на извършване на процесното престъпление Евелин Драганов не заемал вече длъжността председател на Районен съд в Раднево.

Евелин Драганов е обвинен в извършване на престъпление по чл.294, ал. 1 вр. чл.18, ал.1, вр. чл.20 ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл.26 ал. 1 НК, а Филип Горов -  по чл.294, ал.1 вр. чл.18 ал. 1, вр. чл. 20 ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26 ал. 1 НК. Деянията са наказуеми с до 5 г. "лишаване от свобода".

По делото са разпитани 10 свидетели. По отношение на Драганов и на Горов е взета мярка за неотклонение "подписка".


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки