Валери Симеонов: С признаването на арменския геноцид потвърдихме вековните си връзки с този изстрадал народ


Валери Симеонов: С признаването на арменския геноцид потвърдихме вековните си връзки с този изстрадал народ
25 Април 2018, Сряда


Чакаме сега парламентът да излезе с решение за признаване и на геноцида, извършен спрямо българския народ и дано това стане скоро, каза вицепремиерът и лидер на НФСБ

Автор: Светлана Николова

На 24 април ние се прекланяме пред жертвите на геноцида спрямо арменския народ, като подчертаваме, че същият геноцид е извършен и спрямо българския народ. Дай, Боже, парламентът в най-скоро време приеме решението, което депутатите от „Национален фронт за спасение на България“ са внесли, за признаване на геноцида, извършен спрямо българския народ през всичките 5 века на османско, после турско робство, както и по време на заграбването на изконна българска земя от турските башибозуци и армия през 1913 г., в резултат на което една голяма част от нашите сънародници са били принудени да напуснат Одринска Тракия и да дойдат да живеят в България.

Това заяви пред телевизия СКАТ вицепремиерът по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

По повод 103-годишнината от зверското изтребление на над милион и половина арменци, той припомни фактите и обстоятелствата около признаването на арменския геноцид в България.

За разлика от редица други държави, които приеха декларации за „подкрепа“, страната ни излезе с решение на Народното събрание, което има силата на законопроект.

„В това отношение ние потвърдихме вековните си връзки с арменския народ, признателността за приноса на арменците, живеещи в България, към историята ни като цяло – във войните, в борбите за независимост, в икономическото израстване на страната.

По този начин ние отдадохме дължимото на всички тези наши сънародници от арменски произход чрез признаването на този геноцид. От друга страна, заклеймихме чудовищните и унищожителни действия на турската армия в началото на 20-ти век, когато са избити над милион и половина арменци и са прокудени от техните места, само за да бъдат завладени териториите, на които живеят
, каза Валери Симеонов.

Той припомни, че въпросът за признаване на арменския генодиц беше за първи път поставен и успешно решен в Общински съвет – Бургас през 2008 г., когато негов председател бе именно Валери Симеонов.

„В последствие, с последователната политика и действия на „Национален фронт за спасение на България“, успяхме да прокараме решение и в 43-то Народно събрание, със съдействието на колегите от Атака, ВМРО, ГЕРБ и от останалите политически сили, без ДПС.

Припомням този немаловажен факт – отказът на ДПС да приеме това решение, въпреки че става дума за един чисто морален акт на българския парламент, но независимо от това, протурската партия отказа да гласува този законопроект. Даже демонстративно напусна залата, което беше изключително грозно“,
каза още вицепремиерът.


В категории: Международна политика , Политика

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Гавраил Хлътев
29.04.2018 07:50:41
0
0
Върху наще бойни каски, сутрешна роса блести... Щиковете бойни бляскат, крачка ме забавяй ти... Може слънце да напича, може дъжд да завали, но помни че ти войник си и, че трябва да вървиш.... Може раницата твоя, може двойно да тежи и оръжието бойно рамото да нарани!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки