Българските родители все повече предпочитат децата им да учат в чужбина


Българските родители все повече предпочитат децата им да учат в чужбина
24 Април 2018, Вторник


Подготовката за това започва още от 9-10-годишна възраст на наследниците им

Автор: Десант

Близо 50% от българските родители обмислят възможност за продължаване на образованието на децата си в чужбина. Те обикновено започват да подготвят наследниците си още от 9-10-годишна възраст, съобщават от консултантска агенция "Едланта".

Най-често тази подготовка стартира с краткосрочни летни езикови ваканции, а след това преминава през по-интензивни курсове и програми с академична насоченост, които съчетават обучение по чужд език с отделни предмети или изпитна подготовка.

У нас най-предпочитаните езици за изучаване в ранна детска възраст са английски, немски, испански и френски. През последните години има засилен интерес към руски и японски, предимно в периода на последните години от средното образование, особено от деца, които изучават тези езици в специализирани паралелки в гимназията.

Най-предпочитаните дестинации за езикови ваканции са предимно в Европа, докъдето има директни и редовни полети на авиокомпаниите. Изборът зависи и от целта на летния езиков курс. Испания, Малта, Кипър, Португалия и Франция са предпочитани от тези, които желаят да съчетаят полезното с приятното. Интерес към Англия и Германия имат предимно ученици, които обмислят да продължат образованието си в тези държави.

Напоследък често търсени от родителите на тийнейджърите са така наречените „специализирани“ ваканции, които съчетават интензивно чуждоезиково обучение с изучаване на отделни предмети (напр. математика, химия, биология, компютри, кодиране, изкуства и др.).

Все по-популярни стават и т.нар. ,,taster“ програми, по време на които учениците посещават лекции, дискутират на специализирани теми и са потопени максимално в университетски тип атмосфера.

Целта е да разберат дали специалности като право, политология, икономика, инженерни науки, медицина, мениджмънт, програмиране, журналистика и др. са подходящи за тях и биха отговорили в бъдеще на очакванията им. Тези програми предполагат по-задълбочено владеене на езика, както и зрялост на самия кандидат.

Най-ранната възраст за специализирани езикови ваканции в чужбина е 13 години, а най-популярни са сред младежите на възраст 15-17 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки