Събориха до основи къщата на легендарната казанлъшка фея с дългата коса


Събориха до основи къщата на легендарната казанлъшка фея с дългата коса
Снимки: kazanlak.com и zakazanlak.bg
23 Април 2018, Понеделник


Заедно с нея от лицето на земята бе заличена завинаги и чешмата, съградена от майстор Кольо Фичето

Автор: Десант

Къщата на Казанлъшката фея, както е известна в историята жената, която пренася сабята на Апостола на свободата Васил Левски и изпраща революционера Христо Ботев до кораба „Радецки“, вече е в историята. 

Тодора Бакърджиева е куриер на БРЦК и имаа честта да е първият слушател на великото Ботево стихотворение „Жив е той, жив е”, рецитирано лично от поета революционер.

Гола земя, прясно наредени стари тротоарни плочи, незасъхнал още цимент и дребни строителни отпадъци са нещото, което остана и днес напомня за колоритната постройка в градски стил на бул. „23 Пехотен Шипченски полк“ №8 в Казанлък, срещу сградата на бившата вече Градска поща, информира с прискърбие .kazanlak.com.



Заедно със съборената къща е изчезнала и избелялата възпоменателна паметна плоча, напомняща за тази героична и смела българка, дружала с Апостола на свободата, с Ботев, Любен Каравелов и други наши големи революционни дейци от втората половина на XIX век.

Няма я вече и чешмата от двора на къщата, градена лично от майстор Уста Кольо Фичето!

Сградата е съборена, поради опасност от самосрутване.

От близо 3 години е сигналът на разрухата, а Общината в Казанлък реагира едва преди година и половина.

От 20 юли 2017 г., със заповед на казанлъшкия градоначалник Галина Стоянова и на основание на Наредба №32 на Общинския съвет бе разпоредено на наследниците на имота Христо Генчев Кратунов и Мариян Иванов Бозуков да предприемат съответните мерки по обезопасяването на сградата. При положение, че те не сторят това, общинската администрация поемаше ангажимента за  събарянето на сградата, за тяхна сметка.

Не е ясно кой точно е съборил сградата - дали наследниците на имота или Общината, но е факт, че къщата на дъщерята на розотърговеца и казанлъшки големец Вълчо Миразчиев, и годеница на Петко Казанджиев - Тодора Бакърджиева, вече я няма.

Домът е необитаем от години, с изключение на черно-бяла женска котка, която допреди няколко дни стоеше на един от прозорците, изтъкват от kazanlak.com.

Припомняме, че допреди години името на Казанлъшката фея носеше детска градина в родния й град, която след това бе преименувана на... „Снежанка"!!!

Вижте публикациите на "Десант" за това коя е Теодора Бакърджиева:

С бележки и пищови, скрити в дългата коса

и

Казанлъшката фея – една героиня и на сцената


В категории: Репортажи , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки