Показват скрити и „арестувани" карикатури и сатирични пластики на Тодор Цонев


Показват скрити и „арестувани" карикатури и сатирични пластики на Тодор Цонев
20 Април 2018, Петък


Творецът е известен с карикатурите си на Тодор Живков, неговото семейство и висшите комунистически величия от близкото ни минало

Автор: Десант

Тодор Цонев е един от авторите, станали жертва на Държавна сигурност. Той е известен с карикатурите си на Тодор Живков, неговото семейство и висшите комунистически величия от близкото ни минало, заради които през 1979 г. лежи в килиите на ДС.



Светът се променя, но в историята остават хората, които се противопоставят на властта и иронизират несправедливостите.

Днес Тодор Цонев се завръща като художник с цялата уникалност и многообразие на създаденото от него. Ретроспективната изложба „Светът според Тодор Цонев” се открива на 26 април от 18 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово. Тя представя за пръв път събрани на едно място над 400 творби на талантливия маестро на четката и глината – пластика, рисунка, графика, живопис.



Показаните серии от малки сатирични пластики са без аналог както в България, така и в творчеството на автори в други страни от бившия комунистически блок. Заедно с акварелите и рисунките, те пресъздават духа и образа на социалистическото минало на България по начин, невиждан тогава и сега.



Тодор Цонев е автор, пряко свързан с историята и ранните години на институцията Дом на хумора и сатирата и Фестивала на хумора и сатирата в Габрово. Именно там той реализира първата си самостоятелна изложба на малка сатирична пластика в началото на 70-те години, която се посреща възторжено от публиката.

Цонев участва активно в разработването на идеи за Дома на хумора в етапа на неговото създаване.

Сатиричното му творчество му създава проблеми в условията на комунистическа власт и той започва да създава значителни по обем произведения на политическата сатира в ателието си, които не показва в изложби. Когато информация за тези произведения достига до официалните власти, той е арестуван и част от карикатурите му са иззети и държани в държавното следствие почти двадесет години.

През 1989 година е организирана изложба в СБХ София на т.нар. „арестувани карикатури”, която и до днес остава най-посещаваната изложба в историята на изкуството в България.

Тодор Цонев (1934-2004) е енциклопедична личност: живописец, скулптор, карикатурист, график, естет, моралист и генератор на идеи. Роден в София, той завършва Художествената академия, специалност илюстрация и графика, при проф. Илия Бешков.


В категории: Новини , Културен Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки