Читалището в странджанското село Ясна поляна вече има своя писана история


Читалището в странджанското село Ясна поляна вече има своя писана история
Снимки: Игнат Дяволов
19 Април 2018, Четвъртък


В нея са намерили място Лев Толстой, нестинарите, рупските носии и много интересни истории от дълголетния живот на този благословен храм на паметта




Автор: Десант

НЧ "Лев Н. Толстой - 1926" вече може да се похвали със своя история, събрана между кориците на една книга. В четвъртък вечерта в салона му бе представено изданието "Читалището н Ясна поляна - благословен храм на паметта".

Летописът на духовното средище е дело на редактора в "Десант" Диана Фъртунова. Тя повежда читателите през годините от основаването на културната институция, чието начало е поставено с театрална постановка на местния драмсъстав на пиесата "Хъшове" в Дядо-Марковия дюкян, през построяването на неговата сграда и събирането на библиотечния фонд, до последните изяви на самодейните групи за автентичен фолклор.



Покрай това, в богато илюстрираната книга са намерили място разказите на някои от самодейците, на инициаторите за създаването на музея на Толстой в странджанското село, където преди години се заселва колония толстоисти, както и на организатора на провеждащия се тук симпозиум за скулптура в дърво, който тази година ще има юбилейно 30-то издание.

Публикувано е и писмото, написано специално за изданието от уредничката на руската Ясна поляна - Екатерина Толстая, съпруга на правнука на именития руски писател - граф Владимир Толстой.

Представен е и Главният нестинар на България - Михаил Георгиев, който е родом от селото и активен участник в много от проявите, организирани от читалищното ръководство.



Отделено е място и за рупските носии на яснополянчани, на техните песни, историята на населенето място, проведената в селото преди години международна писателска среща и още много прояви от богатия читалищен живот.

Премиерата на изданието уважи и кмета на Община Приморско д-р Димитър Германов, благодарение на който е финансирано издаването на книгата.




В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки