Проверка потвърди замърсяването на дунавския бряг в района на бившия КТМ


Проверка потвърди замърсяването на дунавския бряг в района на бившия КТМ
19 Април 2018, Четвъртък


Операторите, които извършват дейност на площадката на някогашния Комбинат за тежко машиностроене, са обещали в кратки срокове да почистят мръсотията

Автор: Десант

Основателен е сигналът, подаден по електронната поща на 17 април, за замърсяване на бреговата ивица на река Дунав след територията на бившето КТМ, в посока Мартен. Това установиха експерти на РИОСВ – Русе при съвместна проверка с представители на Басейнова дирекция „Дунавски район“ и Изпълнителната агенция „Морска администрация“.

Публикация в "Десант" със заглавие "Смрад и боклуци задръстват Дунав край бившия Комбинат за тежко машиностроене в Русе", също алармира преди дни за проблема.

Незабавен обход в района е установил, че между два неизползваеми шлепа и бреговата ивица има  натрупване на  пластмасови отпадъци, дървесна маса и отпадъчна органична субстанция, съобщава русенската екоинспекция.

На проверката са присътвали представители на няколко оператори, които извършват дейност на площадката на КТМ. Взети са водни проби от Регионалната лаборатория към ИАОС в Русе, които ще изпитват по основните показатели за качество на водите на река Дунав.

Резултатите ще станат ясни до седмица. Представители на операторите, присъствали на проверката, са се ангажирали в кратки срокове да почистят замърсения участък от река Дунав.

За установеното замърсяване ще бъде информиран областният управител, тъй като теренът – бреговата ивица на реката, представляват изключителна държавна собственост. В този район се зауства и канализацията на част от територията на Мартен, която няма собственик и оператор, тъй като е изградена при строителството на Комбината за тежко машиностроене в Русе.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки