Българско училище отвори врати в Индианополис


Българско училище отвори врати в Индианополис
Снимки: ZaPernik.com
19 Април 2018, Четвъртък


Нашите сънародници пристигат в щата Индиана на две големи вълни през 1904 и 1906 г. от територии, намиращи се в днешна Македония и Гърция

Автор: Десант

В предишната неделя, 15 април, в столицата на щата Индиана - Индианаполис, отвори врати първото българско училище. То се намира в българската православна църква „Св. Стефан”,

„Когато дойдохме в Америка, бях в тинейджърските години и знаех да чета и пиша на български език. На децата на български имигранти, родени тук, им е много по трудно да усвоят майчиния език. Затова участвам в този родолюбив проект, да предадем наученото и да затвърдим корените си”, споделя пред сайта ZaPernik.com 28-годишната перничанка Лили Кюркчийска, която е една от учителките на децата на българските имигранти в Индианополис.



Над 20 малчугани между 4 и 17 години чуха първия звънец, плисна се вода, подели се питка с мед и след кратка церемония и благословна молитва уроците започнаха.

Началото на часовете бе поставено с обща рецитация от всички ученици на стихотворението „Аз съм Българче“. След това те пяха песни, намираха букви от азбуката, разпознаваха знакови места от България и дискутираха своите спомени, преживявания и посещения в Родината.

Специално внимание беше отделено и на българския трибагреник. След кратка лекция за значението на цветовете му, в която участваха всички ученици, малките се заеха с направата на български знамена от кацеларски материали, а групата на по-големите ученици се впусна в усвояването на български гатанки и поговорки.

Денят приключи с разучаването на текста и стъпките на народната песен „Боряно – Борянке“ и се изви хоро с малки и големи.

Българската православна църква в Индианаполис е създадена през 1915 г. от български емигранти, които пристигат в САЩ на две големи вълни през 1904 и 1906 г. от територии, намиращи се в днешна Македония и Гърция.


В категории: Новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки