По-висока втора пенсия ще взимат чак родените след 1965 г.


По-висока втора пенсия ще взимат чак родените след 1965 г.
19 Април 2018, Четвъртък


Размерът й ще бъде значително по-висок заради по-големите натрупвания по партидите

Автор: Десант

Размерът на втората пенсия ще бъде значително по-висок на следващите кохорти пенсионери, родени след 1965 г., заради по-големите натрупвания, обясни Милен Марков, главен изпълнителен директор на ПОК "Съгласие" пред Investor.bg.

По думите му, ако се почива на средностатистически данни - за средни доходи и осигуровки, голяма част от посочените в концепцията 70% първи кохорти пенсионери действително ще получат ниски пенсии от втория стълб, защото нямат достатъчно натрупвания. Но за тези, родени след 1965 г., размерът на втората пенсия ще бъде значително по-висок заради по-големите натрупвания по партидите.

Не е редно да се съпоставя размерът на пенсията от първия и от втория стълб, коментира още Милен Марков. Той обясни, че не може да се сравняват пенсии, формирани само от осигурителни вноски, каквито са във втория стълб, и пенсиите от първия стълб, формирани от осигуровки и данъци заради държавната дотация.

След като Министерството на труда и социалната политика (МТСП) публикува за обществено обсъждане Концепция за регламентиране на фазата на изплащане от допълнителното задължително пенсионно осигуряване и за първи път бяха разкрити конкретни суми за очакван размер на натрупванията в индивидуалните партиди, стана ясно, че около 70% от първите пенсионери, имащи право на втора пенсия, ще получат не повече от 50 лева месечно от втория пенсионен стълб.

Според дългоочакваната концепция едва 20% от лицата, които се пенсионират в периода 2021 и 2037 г., ще вземат втора пенсия между 50 и 100 лева. Останалите 10% ще могат да разчитат на над 100 лева от Универсалните пенсионни фондове (УПФ).


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки