Двойно се увеличава капацитетът на жп линията между Пловдив и Бургас


Двойно се увеличава капацитетът на жп линията между Пловдив и Бургас
Снимка: Министерство на транспорта
19 Април 2018, Четвъртък


Това е част от по-мащабен проект за обновяване на няколко жп отсечки и нови системи за сигнализация и телекомуникации

Автор: Десант

След завършването на тягови подстанции (ТПС) Ямбол, Карнобат и Бургас, увеличаваме двойно електрозахранването и капацитета на жп линията между Пловдив и Бургас. Това заяви ръководителят на Управляващия орган на ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура” (ОПТТИ) Галина Василева, по време на официална церемония за откриване на трите обекта, която се състоя във вторник в Ямбол.

Модернизацията на тяговите подстанции е част от проект, финансиран от ОПТТИ 2014-2020. Общата му стойност е приблизително 21 млн. лева, а обновените съоръжения осигуряват електрозахранването на 145-километровия участък между Кермен и Бургас, уточняват от транспортното министерство.

“Тези съоръжения са само част от по-мащабен проект за модернизация на жп линията от Пловдив до Бургас, който включва още обновяване на няколко жп отсечки и нови системи за сигнализация и телекомуникации”, посочи Галина Василева.

Тя допълни, че в момента се изпълнява втория етап на проекта, на индикативна стойност над 700 млн. лева от ОПТТИ и включва над 30 договора за изпълнение на различни дейности. 

Друг обект, който беше открит в сряда, е модернизираната железопътна отсечка Стралджа – Церковски, която също е част от направлението Пловдив – Бургас. Осигуреното финансиране за този жп участък, по линия на ОПТТИ, е 4,2 млн. лева, а средната скорост на трасето е 145 км/ч.

По думите на Галина Василева това е първата рехабилитирана отсечка, която откриваме в този програмен период, а през следващата година се очаква да бъде завършен и участъкът Скутаре – Оризово, с дължина 26 км.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки