Пловдивски лекари спасиха бременна жена с рак на маточната шийка


19 Април 2018, Четвъртък


Комбинацията от тежката патология с бременност е състояние, което се среща при една на всеки 2000 жени

Автор: Десант

Рядка животоспасяваща операция на бременна жена с рак на маточната шийка във втори стадий извършиха в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“.

Новината съобщи д-р Христина Иванчева, завеждаща отделението по гинекология към клиниката. Тя е извършила операцията в екип с д-р Веселин Коларов и д-р Борис Керезиев и с анестезиолога д-р Тодор Каменов.

Комбинацията от тежката патология с бременност е състояние, което се среща при една на всеки 2000 жени, подчерта д-р Иванчева и допълни, че в настоящия случай става дума за 26-годишна жена от Пазарджик, бременна в 4-и лунарен месец, която преди 10-ина дни е приета с тежък кръвоизлив.

В отделението по гинекология веднага установили причината, но преди да се пристъпи към операция е било необходимо да се направи биопсия, а след резултатите от нея да се получи протокол с решение от онкологична комисия.

В този период на жената непрекъснато са правени кръвопреливания, заради огромната кръвозагуба. Самата операция представлява радикална хистеректомия с лимфна дисекция, която предвид тежкото общо състояние на жената е извършено на един етап без предварително прекъсване на бременността, разказа д-р Иванчева.

Макар че бебето се е развивало нормално, майката е била в критично състояние и е можела да загуби живота си, което в тази ситуация означава и загуба на два човешки живота, обясняват лекарите.

В момента 26-годишната жена е в добро общо състояние и с коригирана тежка анемия заради кръвозагубата.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки