Откъде идва името на преподобни Йоан Вехтопещерник


Откъде идва името на преподобни Йоан Вехтопещерник
19 Април 2018, Четвъртък


Една история за свети мъже и разбойници, почерпили се с вино със змийска отрова

Автор: Десант

На 19 април почитаме паметта на преподобни Йоан Вехтопещерник. Той живял през VІІІ век и се подвизавал в манастир, основан в Палестина близо до Йерусалим от св. Харитон Изповедник. За храм на манастира служела една пещера.

По-късно св. Харитон живял и в друга пещера близо до Йерихон, където също построил манастир. Затова първата пещера била наречена Вехта (стара), или още "Ветха лавра", откъдето и преподобни Йоан бил наречен Вехтопещерник.

Не му дават името Ветхолаврит, поради това, че Ветхата лавра на преподобни Харитон първоначално се намирала в една разбойническа пещера. В нея преподобният бил затворен от разбойници, но след като изпили виното, "отровено от змия" - както се споменава в житията - умрели, и Харитон се освободил от тях.

Като намерил в пещерата много злато, заграбено от разбойниците, преподобният съградил край пещерата църква. А когато при него се събрали братя, сред които и преподобният Йоан (Ветхопещерник), изградил над пещерата и обител.

В „Житията на светиите" се изтъква, че Йоан обикнал Христа от цялото си сърце. Още от младини той започнал да пътува по светите места и да слуша съвети от святи люде и отшелници. Най-после се настанил в Харитоновата пещера, където се отдал на строги подвизи. Много години прекарал в пост, молитва и бдение, като се учел на смирение. Достигнал святост и тихо завършил живота си.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки