Кметицата на „Младост“ била следена още от декември миналата година


Кметицата на „Младост“ била следена още от декември миналата година
18 Април 2018, Сряда


Причината -  множество сигнали от различен характер по отношение на неправомерни действия в кметството

Автор: Десант

Кметицата на община „Младост“ Десислава Иванчева е била наблюдавана от декември миналата година. Причината - множество сигнали от различен характер по отношение на неправомерни действия в кметството.

През февруари т.г. е образувано и досъдебно производство под наблюдението на спецпрокуратурата. 

Това каза прокурор Иван Гешев по време на специална пресконференция, на която бяха изнесени подробности около разследването и ареста на кмета на столичния район. 

Иванчева бе показно арестувана вчера пред Спортната палата с подкуп. Тя е хваната с близо 70 хиляди евро, които пък били само капаро от рушвет за разрешително за строеж.

„В хода на това досъдебно производство, колегите от отдел "Антикорупция" събраха информация защо едно лице, което е да кажем строителен предприемач, извършващ действия в район "Младост" човек, който дълго е живял в чужбина и няма нагласата и манталитета на някой български особености. Този човек е със съвсем различно мислене. Предмет на досъдебното производство е, бих употребил термина - изнудване. Върху лицето е упражнен натиск, за да плати една сериозна сума. Той не е от този тип хора, които не се поддават на такъв тип натиск. Свързал се е с колегите от "Антикорупция" дадена ни беше тази информация, той беше разпитан. За нас не беше новост, защото имахме и други сигнали за подобен подход от тази община“, каза Гешев. 

От думите му стана ясно, че Иванчева поискала от него 20 евро на квадрат за строеж на четири обекта в размер на 49 000 кв.метра.

"Цената за решаване на смешния проблем на изнудваното лице е 250 хил. евро. Казано му е, че щом има инвестиционни намерения за около 49 хил. кв. м съвместната дейност, трябва да продължи за цена около 1,1 млн. евро. В резултат на преговори цената е слязла до 500 хил. евро", уточни прокурорът.

Срещата с посредника, който е бивш зам.-кмет в община Младост, била насрочена в столичен ресторант в центъра на София, но в последствие мястото било променено. Сумата била предадена на посредника кафене в близост до ул. Гурко.

Посредникът взел 14 000 евро. Той предал подкупа на Иванчева в кафето в градинката на „Кристал“, където заедно пили кафе в продължение на 2 часа. Когато кметицата била задържана пред Спортната палата, по-голямата част от парите били в кашон на задната седалка на автомобила й. 

Посредникът е задържан в градинката на Народния театър, където в него е открита сумата от 14 000 лева или 20% от първата вноска по подкупа от 70 000 евро.

Прокурор Гешев уточни още, че закопчаните лица са били с белезници, за да не пипат нищо.

”Всички светнаха – не само ръцете им, но и вратите на колата. Няма как да ми бъде обяснявано, че нещо им е подхвърляно, пипали са парите, преди да ги сложат на задната седалка в автомобила. Те бяха намерени в колата и описани банкнота по банкнота“, посочи той и добави, че арестът е станал пред Спортната палата, за да няма риск, че парите ще бъдат изгубени. 

"Десислава Иванчева имаше практика да слага досиета на трупчета, докато инвеститорите не дойдат да ѝ се молят на колене. И строителното разрешение се даваше, чак след като се извършат определени услуги за общината - ремонт на детска площадка или градина, въпреки че клиентите са били напълно изрядни. Но не съм видял тя да взима нещо лично", разказа пред Канал 3 вчера бившият заместник на Иванчева Никола Вапцаров.

"Проблемът е, че когато хванахме един инвеститор "по бели гащи" с явно закононарушение, именно тя беше тази, която изрично оттегли жалбата и подписа споразумение с инвеститора да не го закача повече и да не предявява повече претенции", разказа Вапцаров.

Той поясни, че става дума за строеж на жилищна сграда при блок 70.

"Тя провеждаше много срещи с инвеститора на затворени врати. В един момент каза, че той я е заплашил, че ще я съди за превишаване на права. И каза: "Аз в затвора не искам да влизам. Оттегляме жалбата". Това беше голям удар за всички, които я подкрепяха", заяви бившият заместник-кмет, който е работил съвместно с Иванчева от ноември 2016-а до юни 2017-а. 




В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки