„Братя по оръжие“ отново са в центъра на епичните боеве край Драва


„Братя по оръжие“ отново са в центъра на епичните боеве край Драва
18 Април 2018, Сряда


Успешното провеждане на Дравската операция проваля настъпателните планове на Вермахта и допринася и за бойния престиж на българската армия

Автор: Янко Крумов

Клубът за военно-исторически реконструкции "Братя по оръжие" за втора поредна година организира възстановка на събитията по време на Дравската епопея от 6 март 1945 г.

И този път инициативата е под егидата и с подкрепата на Министерство на Отбраната - Дирекция "Социална политика", и със съдействието на Столична Община - Район Нови Искър.

Историческата реконструкция на епичните боеве ще се проведе на 28 април от 12,00 ч. в района на водоема, намиращ се непосредствено до село Негован, район Нови Искър, София.

Мястото е на 200 метра югозападно от селото (по-малкия от двата водоема-наричан от местните хора "Санчо Панса"), ще има обозначения и определени места за паркиране.

„На реконструкцията са поканени ветерани от войната, официални лица, ученици, а всички желаещи са добре дошли! Заповядайте на поредната среща на миналото с бъдещето!“ - призовават организаторите. 

Дравска епопея е отбранителна операция на българската армия по време на участието на страната ни във Втората световна война срещу войски на Третия райх, настъпващи в района на Нагятад-Хересне в опит да създадат предмостие на северния бряг на река Драва. 

На Първа българска армия с командващ ген.лейтенант Владимир Стойчев е поставена задача за упорита отбрана по северния бряг на р. Драва.

В процеса на подготовката със заповед на командващия армията на 17 февруари 1945 г. са формирани два корпуса - 3-ти и 4-ти корпуси. За тяхното управление от България са изпратени два напълно окомплектовани с офицерски състав корпусни щаба.

Трети корпус с командващ ген. лейтенант Тодор Тошев заема позиции на западния участък, граничещ на север с разграничителната линия на Първа българска армия със съседната от север 57-а съветска армия от III-ти украински фронт - Кадаркут-Надкорпад-Йотвьошкони; на юг-река Драва; на запад-каналът Риняпатак и на изток разграничителната линия с Четвърти корпус на Първа българска армия.

Четвърти корпус, командван от ген. лейтенант Стоян Трендафилов заема позиции за отбрана на южния, т.нар. дравски участък с югоизточна разграничителна линия с 3-та югославска армия Мадярбой (днес Бой)-Беременд-Торянц, на юг и югозапад северния бряг на р. Драва, на северозапад разграничителната линия с Трети корпус Сигетвар-Даран-Барч.

Успешното провеждане на Дравската операция проваля настъпателните планове на Вермахта, спомага за създаване на условия за настъпателната Виенска операция на Червената армия и по този начин ускорява края на войната. Победата при Драва допринася и за бойния престиж на българската армия.

Загубите на българската армия наброяват 1614 убити, а ранените са около 2500.

Следващите кадри са от историческата реконструкция на епичните боеве, проведена миналата година:












В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки