Валери Симеонов обсъди с работодателски организации недостига на кадри в ключови за България сектори


Валери Симеонов обсъди с работодателски организации недостига на кадри в ключови за България сектори
Снимка: Пресцентър на МС
17 Април 2018, Вторник


Извън страните от ЕС, работна ръка ще се внася приоритетно от държави, в които има голяма българска диаспора

Автор: Десант

Заместник министър-председателят по икономическата и демографска политика Валери Симеонов обсъди с главния секретар на Европейския център на работодателите и предприятията, предоставящи услуги от общ интерес (СЕЕР) Валерия Ронцити и председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев недостига на кадри в ключови за България сектори и предложения за конкретни мерки с цел разрешаване на този проблем.

По време на срещата бяха коментирани решения в краткосрочен план, посредством внос на работни сила от страни извън ЕС – приоритетно такива, в които има голяма българска диаспора и посредством квалифициране на безработни и неактивни лица.

В дългосрочен план е необходима реформа във финансирането на висшето образование, прецизиране на плана за прием във висшите училища, системна работа със завършващите ученици и техните семейства с оглед адекватна професионална ориентация.

Главният секретар на CEEP подкрепи предложенията и мерките за трудова миграция, които АИКБ и другите национално представени работодателски организации са подготвили.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки