Къде ще може да се пуши, ако законопроектът на НФСБ бъде приет


Къде ще може да се пуши, ако законопроектът на НФСБ бъде приет
17 Април 2018, Вторник


Бизнесът няма да има право да поддържа заведения само и единствено за пушачи, увери вицепремиерът и лидер на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов

Автор: Десант

Тютюнопушенето ще е разрешено в части от хотели, барове, кораби и стадиони, бизнесът няма да има право да поддържа заведения само и единствено за пушачи. Това гласи новият проектозакон на Национален фронт за спасение на България, цитиран от вицепремиера по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов в интервю за "24 часа".

В изготвените промени в Закона за здравето се предвиждат двойни глоби за нарушителите. Най-малките се повишават до 1000, а при повторно нарушение - до 2 хил. лв.

Едноличните търговци ще бъдат санкционирани до 3 хил. лв. за първо нарушение и до 5 хил. лв. за второ. А за юридическите ще има глоба до 20 хил. лв., при положение че сега тя е до 5 хил. лв. за първо и 10 хил. лв. за всяко следващо нарушение.

"Не връщаме стария ред отпреди 1 юни 2012 г., защото преди на всеки собственик на заведение до 50 места се разрешаваше да избира дали в него да се пуши или не", коментира Валери Симеонов.

Той обясни, че с проектозакона на НФСБ всички са "изначално за непушачи", а ако бизнесът прецени, може да обособи част от него, като покрие всички вентилационни указания и "херметически врати", които ще са описани в специална наредба към закона.

"Нощните барове също ще са задължителна територия без цигарен дим освен части, оборудвани според норматива", разясни Симеонов.

"Голяма част от собствениците на заведения вече инвестираха немалко във вентилационна техника и отопление. Тези, които занапред ще обособят места за пушачи, ще трябва да покрият всички технически изисквания в наредбата - дебита вентилиран въздух и херметизираните врати към останалата част на заведението", аргументира се вицепремиерът.

"В основата забраната за пушене се запазва навсякъде, но се дава възможност на бизнеса да прецени дали да оборудва и местенце за пушачи."

Предвижда се и промяна в режима за пушене на стадионите. За разлика отпреди години занапред ще може да се пуши не на целия стадион, а в обособена част от него. Зоната с цигарен дим ще е гъвкава и ще може да се разширява при наличието на повече запалянковци пушачи, уточни още вицепремиерът. По летните кина и театри обаче тютюневите изделия остават забранени.

"Навсякъде по света по летища и кораби в момента има зони за пушачи. Само ние се пишем по-големи католици от папата", мотивира Симеонов предложението. 

"От мен ако зависи, ще започна проверките от парламента", каза той. Вицепремиерът обяви, че дори Народното събрание - органът, изковал закона, го потъпквал. 

Според него е достатъчно в НС да се обособи едно помещение за всички, които искат да димят, а не като сега да се пуши буквално във всяка парламентарна група.

Подобна практика няма да е нова за Европа. Преди дни двете камари на австрийския парламент приеха възможност в заведенията да има плътно изолирани зони за пушачи.

"Найлоновите тротоари из България са отвратителна демонстрация на потъпкването на закона", казва Валери Симеонов. Той ще настоява новият ред в предлагания от него и партията му закон да влезе в сила незабавно.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки