Смрад и боклуци задръстват Дунав край бившия Комбинат за тежко машиностроене в Русе


Смрад и боклуци задръстват Дунав край бившия Комбинат за тежко машиностроене в Русе
17 Април 2018, Вторник


На територията на някогашния соцгигант днес развиват дейност фирми, чиито производства и складове мощно замърсяват околната среда 


Тези дни русенецът Теодор Атанасов споделил в социалната мрежа шокиращи кадри, направени край река Дунав в района под бившия Комбинат за тежко машиностроене (КТМ) в Русе.

За никой в дунавския град не е тайна, че там има предприятия, които изхвърлят отпадъците си директно в реката, като никое едно от тях няма пречиствателна станция. „Но изглежда само чиновниците в бутафорните ни институции не виждат проблемите в околната среда" - коментира местният сайт „Дунав мост". 

Засега от русенската инспекция няма реакция към виждащото се на заснетото видео. 

На територията на някогашния КТМ развива дейност и скандалната „Булмаркет", чиито цистерни се взривиха край гара Хитрино, предизвиквайки опустошителна трагедия в селото. 

Тук „Полисан“ АД е разположил рафинерия за преработка на нефт и нефтени продукти и производство на битум и гудрон. Пак тук се шири площадката за съхранение и зареждане на технически газове на фирма „Лео Газ“ ЕООД. 

Проверка, инициирана от областния управител Стефко Бурджиев през 2016 г., извършена съвместно от няколко институции - РИОСВ, РЗИ, „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РД ПБЗН), Община Русе, Басейнова дирекция Дунавски район – Плевен, Водно бюро – Русе, Инспекцията по труда и на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, установи множество проблеми на това място.

Един от тях е свързан с противопожарната инсталация на фирма „Матаги“ ЕООД, която има складово стопанство за дизелово гориво на територията на КТМ. За фирмите „Лукойл България“ ЕООД и „Ромпетрол България“ АД бе посочено, че площадките им представляват източник на емисии въглеводороди в атмосферния въздух.

Публикация в сайта „Фронтално" посочва, че сред основните нарушения е и незаконното строителство на обекти за химическата индустрия, за които е посочено, че „в Община Русе няма данни за разрешително за строеж“. Това води и до липса на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на тези химически инсталации.

Друг главен проблем, посочен в доклада, е съхранението на опасни химически вещества при крайно неподходящи условия, често под открито небе. Освен това, има сериозни проблеми с отпадните производствени води, водещи до системно замърсяване на река Дунав.

Но ето че две години след тази проверка, това място край река Дунав продължава да смърди и да тъне в боклуци.



„Фронтално" припомня, че комунистическата власт взема решение за построяването на КТМ край Русе през 1976 г, а откриването му е през 1985 г. Идеята тогава била да бъде устроено производство на едрогабаритни машини и модули за нефтодобивната, газодобивната, рудничарската и енергийната промишленост. 

Дунавският град бил избран за „домакин" поради местоположението си на река Дунав. При наличието на изградено собствено пристанище на територията на КТМ, големите модули е трябвало да се товарят на кораби и да се изпращат в СССР, на чийто огромен пазар да се пласират.

С типичната си грандомания комунистите наливат огромни суми пари за построяването и оборудването на някогашния соцгигант. Предвид вложените колосални инвестиции, КТМ не излиза „на печалба“ до края на режима, а според някои специалисти, така и никога не е заработил с първоначално предвидения си капацитет.

След падането на комунизма, държавата спира дотациите за КТМ, а липсата на външни пазари при разпадането на СИВ обрича комбината на гибел. След 1997 г. започва ликвидацията му. Комбинатът е раздробен и продаден на отделни части. Сред новите собственици са хора, все свързани с бившата комунистическа партия и нейната номенклатура.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки