Картата „Следите на героичното време“ маркира 100 паметни места в България


Картата „Следите на героичното време“ маркира 100 паметни места в България
Снимка: РИМ-Русе
17 Април 2018, Вторник


Едноименният изследователски проект проучва и ритуалните практики на честване и възпоменаване

Автор: Десант

На 18 април от 18 ч. в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей в Русе ще бъде представена картата „Следите на героичното време“, която маркира 100 места на памет, разположени на територията на цялата страна.

Тя е част от двугодишен съвместен проект „Следите на героичното време“, по който работят учени от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН (гл. ас. Светла Казаларска, гл. ас. Григор Григоров и Валентин Воскресенски – докторант) и учени от Регионален исторически музей – Русе (проф. д-р Николай Ненов, Владислав Атанасов, Ренета Рошкева и Искрен Великов – докторант). Ръководител е доц. д-р Николай Вуков.

Съставител на картата е проф. д-р Николай Ненов.

Изследователският проект „Следите на героичното време“ има за цел да маркира и анализира местата на памет за личности и събития от националноосвободителните борби (1867 – 1878), като проследи етапите и начините на тяхното конструиране като национални светини - проучва ритуални практики на честване и възпоменаване.

Проектът включва подробно описание на места на памет от националното „героично време“ и изчерпателно представяне на символните и културни пространства, свързани с героите от националния пантеон.

Открояват се начините, чрез които паметниците и музеите „разказват“ за героичното време, семантиката на гражданските ритуали в България, както и функционирането на националните символни пространства в различни културни, политически и социални контексти.

Проектът „Следите на героичното време“ е подкрепен от Фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки