Инспектори на ИАРА-Хасково спипаха мъж и жена да ловят с харпун шарани в река Арда


Инспектори на  ИАРА-Хасково спипаха мъж и жена да ловят с харпун шарани в река Арда
Снимката е илюстративна
16 Април 2018, Понеделник


От 15 април до 31 май е в сила забраната за риболов на пролетно-летните видове

Автор: Десант

Въпреки че от 15 април е в сила забраната за риболов на пролетно-летните видове, инспектори на  ИАРА-Хасково спипаха мъж и жена да ловят с харпун шарани в река Арда.

Бракониерите сръчно се прицелвали по рибите, илезли досами брега, за да изхвърлят хайвера си.

Харпунът бил конфискуван. На нарушителите пък е съставен акт от 2 хиляди лева за нерегламентиран стопански риболов.

Пак край Арда по сигнал са засечени други нарушители, хвърлили три мрежи за улов на риба. На тях е съставен акт за 4 хиляди лева. Мрежите са конфискувани, а уловените шарани с общо тегло 55 кг са освободени.

Забраната за любителски риболов е на основание Закона за рибарството и аквакултурите и се прилага ежегодно през размножителния период на пролетно-летните видове. Тя важи до 31 май. Изключение от правилото са някои видове риба, чийто улов е бил преустановен по-рано. Това са щука и распер, забранени до 1 май, и бяла риба - до 15 май.

За любителите рибари има оставени язовири на територията на област Хасково, където те ще могат да упражняват хобито си - „Орешец“, „Доситиево“ и „Девин дере“ (Райкова могила).

Председателят на ловно-рибарското дружество в Свиленград Петър Вангелов изброява пред хасковските медии и други  свободни за риболов водни обекти като яз. „Мелницата“ край Студена, „Кавак дере“ край Свиленград и „Кюи дере“ край Райкова могила. В тях в края на април ще бъдат пуснати около 10 000 шаранчета по 40 – 45 гр. всяко.

От ИАРА-Хасково информират, че ще засилят контрола си по време на забранителния период. От Агенцията предупреждават, че на нарушителите ще бъдат съставени актове. Бракониер с въдица ще трябва да се бръкне в джоба с от 1500 лв. до 3000 лв. За мрежарите санкциите са още по-солени – от 3 до 6 хиляди лв.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки