В деня на Св. София Премъдрост Божия се провеждал събора на столицата


В деня на Св. София Премъдрост Божия се провеждал събора на столицата
16 Април 2018, Понеделник


Преди десетина години понеделникът след Томина неделя бе определен за празник на цялата Софийска област

Автор: Десант

В понеделник след Томина неделя почитаме Св. София Премъдрост Божия - Господ Иисус Христос. Църковният празник е ​известен и като Софиин ден.

Някога в областта на София, както и в самата столица, в този ден са се провеждали народни събори.

През 2002 г. държавната власт, в лицето на областния управител на София (тогава Росен Владимиров), прие за патрон на Софийска област св. София - Божията Премъдрост, т.е. Бог Слово - Исус Христос, като понеделника след Томина неделя бе определен за празник на област София.

На Премъдростта Божия София са посветени много храмове в страната, както и в целия християнски свят. Сред най-известните са „Св. София" в българската столица, „Св. София" в Истанбул, „Св. София" в Солун, „Св. София" в Охрид, „Св. София" в Киев и във Велики Новгород и много други.


В категории: Църковни празници , Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Обикновен българин
16.04.2018 16:05:54
1
0
Мъдроста на човек е дадена от Господ-Исус Христос.Адам и Ева са били сътворени с целия си ум-били са зрели хора-годни за женитба и да имат деца.Исус Твореца Ни гие благословил-Плодете се и напълнете земята.Адам е дал имена на всички животни.Адам-Божий и Ева са имали трима сина-чиито имена са дадени в Библията-Каин,Авел,Сит и други неизвестни за нас синове и дъщери.Правнук на Сит е бил Ной,който с ум и мъдрост от небето с молитви е възпитал децата си Яфет,Хам и Сим да са смирени,търпеливи-вярващи в Божия Закон.Ноевият дом 8 души оцеляли от потопа.Спазва ли човек небесната мъдрост-добре е.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки