И българи намират гибелта си на борда на "Титаник"


И българи намират гибелта си на борда на "Титаник"
15 Април 2018, Неделя


Вижте как се тачи паметта им

Автор: Десант

В нощта на 14 април срещу 15 април 1912 г. след фатален сблъсък с айсберг в ледените води на океана потъва легендарният лайнер "Титаник".


Отплаването на "Титаник"

Загиват 38 българи - според официалната статистика, но съществуват предположения, че броят на българските граждани надхвърля 50.

Близо до Троян е издигнат паметник на загиналите 8 жители на село Гумощник, които са най-много ото българските жертви на историческото корабокрушение. Предполага се, че той е изграден от роднините на загиналите скоро след получаването на вест за гибелта им. Мемориарът е изсечен от голям гранитен къс, откъснал се от скала край селото, и на него е написано: “В паметъ на загиналите въ Атлантическия окиянъ съ парахода Титаникъ въ 1912 г.”.


Паметникът в Глумощник

Предполагаемият брой на спасилите се българи е 15, като голяма част от тях остават в Съединените щати.

За загиналите на „Титаник“ българи е създадена народна песен, в която се пее: „Пуста да остане таз Америка, дето измами тез млади момчета, млади момчета - отбор юнаци. Пуста да остане таз Америка, дето ма остави млада вдовица, млада вдовица с невръстни дечица.“

Текстът и мелодията й са обработени от народния певец и гъдулар Илчо Пенчев Дъковски, който е баща на народната певица Мара Балканска. Илчо изпълнява песента по сборове и панаири и скоро тя започва да се разпространява из цяла България.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки