Българското правителство излезе с декларация по повод ракетния удар срещу Сирия


Българското правителство излезе с декларация по повод ракетния удар срещу Сирия
14 Април 2018, Събота


Разглеждаме еднократната военна операция като предупреждение за прекратяване на незаконните действия на сирийския режим в бъдеще, е официалната позиция на страната ни

Автор: Десант

Премиерът Бойко Борисов проведе извънредно заседание заради ситуацията в Сирия. На него присъстваха военният министър Красимир Каракачанов и външния министър Екатерина Захариева, както и ръководствата на службите за сигурност. На заседанието участие взеха още вътрешният министър Валентин Радев и главният секретар на МВР Младен Маринов.

По-късно от правителствения пресцентър разпространиха позицията на България под фирмата на декларация на българското правителство.

Публикуваме пълния й текст, без редактораска намеса:

"Многократно сме изразявали категорична непримиримост срещу употребата на химическо оръжие. Няма кауза, която да оправдава убийството на невинни граждани, сред които деца. Използването на химическо оръжие е равнозначно на военно престъпление.

В отговор на поредната химическа атака срещу цивилни в Сирия, тази нощ коалиция от държави предприе ограничен ракетен удар по въздух по съоръжения, свързани с производството на химически оръжия. Целите са подбрани прецизно, за да се избегнат жертви.

Разглеждаме еднократната военна операция като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия на сирийския режим в бъдеще. Същевременно изразяваме загриженост от възможна ескалация на конфликта и призоваваме сирийския режим да преустанови всякакви действия, нарушаващи международното хуманитарно право.

Необходимо е предприемане на мерки за деескалация, както и осигуряване на пълен и безпрепятствен хуманитарен достъп до жертвите на химическата атака в сирийския град Дума.

Изразяваме пълна подкрепа за работата на Организацията за забрана на химическото оръжие и очакваме пълно съдействие за дейността на разследващите екипи на Организацията. Виновните за химическата атака в град Дума трябва да бъдат разкрити и да понесат съответната отговорност.

България подкрепя усилия на международната общност, част от която сме и ние, за постигането на мир и намирането на политическо решение в Сирия."


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки