Без перспектива: Българският бизнес ще продължава да свива инвестициите си и през тази година


Без перспектива: Българският бизнес ще продължава да свива инвестициите си и през тази година
Снимката е илюстративна
13 Април 2018, Петък


Най-голям относителен дял в инвестициите през 2018 г. се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление

Автор: Янко Крумов

Националният статистически институт е провел през март регулярно бизнес наблюдение на инвестиционната активност сред промишлените предприятия. Целта е да се осигури информация както за реализираните от тях инвестиции през 2017 г., така и за инвестиционните им планове през тази година, съобщават от НСИ.

По данни от изследването разходите за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи в промишлеността през 2017 г. са със 7.4% повече в сравнение с 2016 г.

Резултатите от проведената анкета на инвестиционната активност показват, че плановете на промишлените предприятия през 2018 г. са за свиване на инвестициите с 6.6% спрямо направените през предходната година.

В общия обем на очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през тази година делът на частния сектор е 84.6%, като мениджърите от този сектор предвиждат намаление на инвестиционните си програми с 14.0% в сравнение с 2017 г.

По основни производствени групировки най-голям относителен дял в инвестициите през 2018 г. се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление (43.3%), при което се предвижда понижение от 12.0% спрямо предходната година.

На второ място по прогнозен обем на инвестициите са енергетичните и свързаните с водата сектори (с относителен дял от 25.4%), при които се очаква увеличение с 27.9% в сравнение с 2017 г.

Следва производството на недълготрайни потребителски стоки, което е с относителен дял от 16.3%, като предвижданията на мениджърите са за свиване на инвестиционните програми с 25.2% спрямо предходната година.


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
въпроси
13.04.2018 20:12:23
0
0
Вие бихте ли се съгласили охраната да ви шеф? Не, нали?
1
въпроси
13.04.2018 19:11:21
0
0
Много хубаво, че се засягат тези въпроси. Но за толкова години всичко, което се прави е да се убива бизнеса, възможностите за бизнес. Няма как да съм в тези неща. Не съм заинтересован, това искам да кажа.... заети с други анализи. Но точно затова, се чудя ( се е направило неща за завареното положение?). Но правенето на всичко възможно за убиването на бизнеса е въпросът, който стои без отговор. (разбира се, че Б.Б. не свързан с тези отговори...) Личностната оценка е точна, но няма никакво тношение към... съществени и би трябвало важни неща. Идваме от чужбина, та се чудиме на ...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки