Колко тежи скафандърът на втория български космонавт


Колко тежи скафандърът на втория български космонавт
Снимки: Авторът
12 Април 2018, Четвъртък


Изложба в Бургас показва вещи и снимки, свързани с космическата мисия на Александър Александров

Автор: Теодора Иванова

През юни тази година ще се навършат 30 години от полета на втория български космонавт - Александър Александров. Екипажът на мисията на космическия кораб „Съюз ТМ -5", в която участва и той, извършва в орбита около Земята близо 56 успешни научни експеримента.

Както вече писахме в "Десант", по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката, в бургаския исторически музей е изложен полетният скафандър на Александров, който се пази иначе в музея в родния град на астронавта - Омургаг.

Скафандърът е висок 1,70 м и тежи между 10 и 20 кг. Всеки космонавт прекарва средно по 10 часа на ден в тренировки за това как да го облече и съблече преди полета в космическото пространство. При това, за обличането му е нужна помощта и на други хора.  

Любопитният експонат ще остане в Бургас до 1 юни. Освен него, в бургаския исторически музей са експонирани шлемофонът на космонавта, други аксесоари от космическия му тоалет, снимки от подготовката и участието му в мисияте в околоземна орбита, както и макет на първия изкуствен спътник на Земята.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки