Плажът Болата излиза от резервата "Калиакра", но се включва в защитената местност Степите


Плажът Болата излиза от резервата "Калиакра", но се включва в защитената местност Степите
Снимка: Guide Bulgaria
12 Април 2018, Четвъртък


Така това кътче от България ще запази вида си, но вече няма да има пречка законно да се използва за плажуване

Автор: Десант

До месец ще бъде свикано заседание на комисията, създадена към екоминистерството със заповед на
министър Нено Димов, за изключване на един от най-красивите български плажове - Болата край каварненското село Българево, от границите на резервата "Калиакра" и включването му в рамките на защитена местност Степите.

На проведено обществено обсъждане в екоинспенцията във Варна заинтересованите страни одобриха предложението. Строителство на Болата няма да има, гарантираха от МОСВ.

Припомняме, че искането за изваждането на определени части от резервата бе отправено от Община Каварна през октомври 2017 г., а през февруари тази година стартира и самата процедура.

Общата площ на терените, които ще променят статута си, е около 20 декара. Те ще бъдат прехвърлени към защитената местност Степите, което ще позволи определени дейности, но ще гарантира опазването им, обясниха от МОСВ.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите посочиха, че плажът и засегнатите територии са обект на засилени проверки през годините, като опасни за местността нарушения не са били отчитани.

И жителите на Българево, към което спада ивицата, и от община Каварна изразиха положително становище по така направеното предложение. Те изтъкнаха, че така местността ще запази вида си, но вече няма да има пречка законно да се използва по предназначение като плаж.

"Всеки си ходеше и си правеше каквото иска. Сега ще бъде регламентирано. Ще има спасители, ще има медицински пункт. Разликата е, че хората ще могат да имат достъп до плажа", коментира през БНР един от почти постоянните жители на село Българево – Стефан Коев.

Окончателното решение по изваждането на терените от природен резерват Калиакра трябва да вземе специализирана комисия към МОСВ. Заседанието й вероятно ще се проведе през май.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки