Полетът на първия наш космонавт - в сувенири, значки и... детски облекла


Полетът на първия наш космонавт - в сувенири, значки и... детски облекла
11 Април 2018, Сряда


Вижте кои предприятия са бълвали рекламните изделия 

Автор: Диана Славчева

На 12 април светът отбелязва Международния ден на авиацията и космонавтиката. На тази дата през 1961 г. в 9,07 ч. московско време от космодрума Байконур излита космическият кораб „Восток" с първия космонавт на борда си – Юрий Гагарин.

18 години по-късно, в 20,34 ч. московско време в орбита около Земята е изстрелян „Союз 33“, в екипажа на който е и първият български космонавт – Георги Иванов. Догодина ще отбележим 40-годишния юбилей на този драматичен полет.

По повод на това епохално за нашата нация събитие тогавашното ни Министерство на вътрешната търговия и услугите подготвя колекция от 270 сувенирни изделия.



Това са кърпи за глава, шалчета, връзки, прибори за бюра, бележници, комплекти за студено сервиране, значки, фланелки и дори... детски облекла.

Те са декорирани с емблемата на програмата „Интеркосмос“ и тази на съвместния българо-съветски полет.



В броя си от 11 април 1979 г., посветен на излитането на българския „Гагарин“, тиражният в онези времена вестник „Поглед“ отбелязва, че в подготовката на сувенирите най-добре да се представили предприятията на местната промишленост и битови услуги от градовете Пазарджик, Пловдив, Велико Търново, Търговище, Русе, Ловеч, Бургас и София – окръг.

С най-висока оценка сред тях се отличават изделията на Стопанския комбинат за камъшит в Силистра, пловдивското ОП „Единство“ и ТПК „Райна Княгиня“ – Панагюрище, свидетилства в. "Поглед".


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки