Да изпечем обреден хляб в... музея


Да изпечем обреден хляб в... музея
11 Април 2018, Сряда


Инициативата е на Националния исторически музей, с финансовата подкрепа на Министерството на  Приготвяне на обредни хлябове организира НИМ на 14 април

Автор: Десант

Безплатно приготвяне и опичане на обредни хлябове организира Националният исторически музей (НИМ) на 14 април (събота), в своя Детски музейно-образователен център. Ателието е част от проекта „Представителна изложба: Сакралното пространство по българските земи XV–XIX в.”, реализиран с частичната финансова подкрепа на Министерство на културата.

Посетителите ще могат да приготвят обредни хлябове от квас - традиционни великденски хлебчета и специален хляб, използван в богослужебната литургия. Той се отличава с това, че върху него е бил слаган дървен просфорен печат.

Участниците в ателието ще могат да изпекат на място своето изделие, благодарение на пекарни „Слънце Луна” и майстора-хлебар Свилен Класанов. Да го опитат и да го отнесат със себе си.

Занятието е второто от общо четирите ателиета, пряко свързани с темата и предметите от експозицията: „Сакралното пространство на религиозната култура и народното изкуство по българските земи ХV–ХІХ в.“ в зала 4 на НИМ. През май и юни предстоят нови занятия по калиграфия и изработване на глинени икони.

Материалите, инструментите и моделите ще бъдат осигурени от организаторите.

Занятията започват в 10,30 ч., на 14 април (събота) и ще продължат до 15,30 ч. Ателието се организира съвместно с пекарни „Слънце и луна”.

Входът за деца за Детския център на НИМ е свободен.


В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки