Потомци на спасени евреи изградиха мемориал на благодарността в Бургас


Потомци на спасени евреи изградиха мемориал на благодарността в Бургас
09 Април 2018, Понеделник


Откриването е част от общонационалната кампания по повод 75- годишнината от спасяването на българските евреи

Автор: Десант

Потомци на евреи, спасени преди 75 години от гибел в нацистките лагери на смъртта, изградиха мемориал на признателност в Бургас. Мемориалният знак е посветен на всички граждани на морския град, които с риск за себе си и семействата си са се противопоставили на директивата за депортацията на евреите от Царство България и са спрели потеглянето на готовите ешалони.

Паметникът на благодарността е построен изцяло с дарения и е ситуиран в самото сърце на града, в парковото пространство до сградата на Община Бургас. Неговото създаване беше предшествано от обществено обсъждане, гласувано от Общинския съвет и съгласувано с Министерство на културата.

Инициативата за построяване на подобен паметник възникна от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” още през 2014, но цялата процедура отне 4 години. Осъществяването й съвпада с общонационалната кампания, посветена на 75- годишнината от спасяването на българските евреи от екстерминация в годините на Втората световна война.

Паметният знак ще бъде открит с тържествена церемония от 17 часа на 11 април 2018 година. Събитието отдава почит към спасителите, но и към паметта на 11343 евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот, които невинни са били депортирани и унищожени.

На церемонията са поканени наследници на доблестни българи, защитили своите съграждани евреи. Най-изтъкнатите са били изявеният писател и интелектуалец, бивш депутат - Петко Росен, кметът на Бургас през 1943 г. д-р Дянко Пръвчев, индустриалците Любомир Зурков, Петър Велчев и др.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки