Защо християните "минават под масата" на Разпети петък


Защо християните  "минават под масата" на Разпети петък
06 Април 2018, Петък


Ритуалът, който се изпълнява в църквата е обвит с много суеверия

Автор: Десант

Ритуалът за "минаване под масата", който се извършва в църквата на Разпети петък, е обвит с много суеверия. И те нямат общо с християнските повели.

На Велики петък сутринта, преди началото на службата, в средата на храма се издига ''гробът'' Христов. Той е украсен с цветя, а на престола се поставя Плащаницaта - платът, с който е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Върху нея се поставят Евангелието, Кръстът и много цветя.

Християните идват в храма и носят цветя така, както се отива на погребение на близък и скъп човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и благоговейно се покланят на изображението. Целуват последователно Христовото тяло, извезано на плащаницата, Евангелието и Кръста и полагат цветята. След това се навеждат и преминават под издигнатото място.

По този начин изразяваме нашето преклонение, смирение и скръб пред гроба Господен, но също и благодарност за изкуплението което ни дари Спасителят. После отново се покланяме пред издигнатия голям Кръст, изображението на св. Богородица и св. Йоан Богослов и ги целуваме, уточнява pravoslavieto.com.

Свещеникът дава цвете за благословение и духовна утеха - символ на надеждата и вярата, че скоро гробът ще остане празен и Христос ще Възкръсне. Миряните отнасят китката в дома си и я поставят над иконите, за да им напомня, че очакваме великия ден.

Това е причината за минаването "под масата". Ритуалът не се извършва за здраве, късмет и опрощаване на греховете. Идеята е християните да имат възможност да се поклонят на Христовия гроб, изтъкват още от православния сайт.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки